Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Check engine - brak mocy.

Pablosis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem właścicielem nissana q j10. Auto o pojemności 1.6 w LPG i przebiegu 51 tysięcy (przy 50 tysiącach wymieniane filtry i oleje) jak do tej pory jeździło idealnie wręcz, ale dzisiaj wyskoczyła lampka check engine (na szczęście nie czerwona). Krótko: chciałem ruszyć, wrzuciłem jedynkę i zacząłem puszczać sprzęgło i wciskać gaz, lecz auto nie reagowało, tak jakby ruszało tylko na sprzęgle i to z oporem ( ręczny nie był zaciągnięty). Podjechałem tak na następne wolne miejsce parkingowe( ledwo tysiąc obrotów jakby dalej nie mógł). Co ciekawe na wstecznym jechałem szybciej niż na pierwszym biegu. Gdy już zaparkowałem to trzymają sprzęgło sprawdziłem pierwszy i drugi bieg, ale jakby miał zero mocy. Wyłączyłem silnik i po 15 minutach znowu spróbowałem, okazało sie ze ładnie  już wchodzi na jedynce i dwójce w obroty lecz lampka została. Co może być przyczyna takiej sytuacji? Dodam ze auto mam od niedawna i długo nie jeździłem wiec te pierwsze kilometry zdarzało mi sie przygazować za mocno itd. Tankuje raczej na jednej stacji, staram sie trzymać zawsze do połowy zalany benzyna. Dodatkowo codziennie pokonuje krotkie trasy wożąc dziecko do żłobka  ( Ok 2 km w jedna i druga stronę). Czasami pojadę w dłuższa trasę o 40 km. Z góry dziękuje za jakimkolwiek pomoc i wskazówki. 

Gość Andrzej G
7 godzin temu, Pablosis napisał:

Z góry dziękuje za jakimkolwiek pomoc i wskazówki.

Za kilkadziesiąt złotych kupujesz interfejs, podpinasz pod OBD, na fona instalujesz jakąś darmową apkę i sam sobie sczytasz błąd jaki wystąpi wraz z numerem i często nawet z opisem błędu i możliwością wykasowania błędu. Numer błędu wygooglujesz sobie w necie i wtedy będziesz wiedział w czym rzecz

Polecicie jakiś konkretny model interfejsu? Mi też zapalił się  chceck, ale nie ma żadnych objawów, a już 2 tygodnie śmigam ? 
W poprzednim aucie w rodzinie  check palił się jakieś 10 lat i nikt nie mógł znaleźć przyczyny, ale tutaj wolałbym się upewnić co mu dolega ?