dzimi75 Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OPM Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 2 godziny temu, dzimi75 napisał: Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję Ale rady odnośnie czego? Eksploatacji? GPF to tylko kolejny wymysł ekoBrukseli, funkcja ta sama co w DPF ale sam filtr powinien mieć z natury mniej pracy od DPF to i jest szansa, że będzie bezobsługowy. Chyba, że księgowi Nissana ustawili jakiś licznik trwałości jak np w VW W instrukcji coś piszą, żeby regularnie raz na jakiś czas robić trasy z prędkością 60km/h przez kilkanaście minut. No takich warunków ciężko nie spełnić chyba że ktoś dosłownie buja się wokół komina. Nie zawracałbym sobie tym głowy, mieszkamy w Europie i niestety takie głupoty mamy wpisane w życiorysy. Oby tylko się nie zatykały i psuły ale tego dowiemy się za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 A skąd wiecie, że macie taki filtr? Bo w instrukcji piszą: "Jeżeli pojazd jest wyposażony w silnik benzynowy, może być w nim zamontowany filtr cząstek stałych (GFR)..." Więc skąd wiecie, że na pewno macie taki filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzimi75 Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Pytałem jak kupowałem czy jest i taką informację uzyskałem, że w moim jest. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dassan Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 On 6/8/2022 at 9:01 AM, OsobaNN said: Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF. Prawdopodobnie już wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem spełniające normę Euro 6d full mają GPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 1 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2024 (edytowane) Mazda w silnikach wolnossących 2.5 i 2.0 chyba nie ma filtra GPF, a ma wtrysk bezpośredni. Edytowane 1 Kwietnia 2024 przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi