Chris02 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Witam, Nie znalazłem takiego wątku więc postanowiłem podzielić się ciekawostką odnośnie przepływomierza powietrza (MAF, przepływka , itp) w Pulsarze z silnikiem 1.5 dci. Taki przepływomierz występuje też w Juke, Qasqai J10 , J11 w dieslu. Objaw był taki, że autko słabo przyspieszało, szczególnie odczuwalne na biegach 1, 2 i 3 przy ruszaniu spod świateł. Brak lampki check engine itp. Po podłączeniu Elm 327 i programu car scaner sprawdziłem przepływ powietrza na postoju dla kilku prędkości obrotowych silnika (1000 obr/min, 1250, 1500 itd). Wcześniej miałem uszykowaną kartę z wykresem i skalą i zaznaczałem przepływ powietrza. Wykres wyszedł jakby taki "wykładniczy" - krzywa stromo wznosząca (niedobrze, oznacza to zabrudzony przepływomierz) Następnie wymontowałem przepływomierz powietrza i go wyczyściłem preparatem CRC i znów zmierzyłem przepływ powietrza w podobny sposób. Teraz przepływomierz pokazał przepływy wyższe o ok. 20% ale dalej wychodziła krzywa wykładnicza. Teraz autko zaczęło dobrze reagować na dotknięcie pedału gazu (po przejechaniu kilkunastu km i przyuczeniu kompa do nowych wartości), Następnie zamontowałem nowy przepływomierz i zmierzyłem . Dopiero wtedy pojawiły się książkowe ilości : wykres był wreszcie linią prostą , ilość powietrza proporcjonalna do obrotów silnika. Tu już tak dużej różnicy w jeździe samochodem nie było (względem starego czujnika po czyszczeniu). Wykres z pomiarów w załączniku. Taka ciekawostka gdyby kogoś to zainteresowało Mój wniosek jest taki, że po przebiegu powyżej 130 tyś km przepływomierz częściowo się zużywa i nawet po czyszczeniu nie będzie mierzył już tak dokładnie jak fabrycznie nowy. Źródło danych o diagnozowaniu przepływomierzy: alldata.com/maf sensor testing. Kiedyś sprawdzałem w Qashqai 2.0 dci po przebiegu 130 tyś km. i tam w ogóle czyszczenie nie pomogło (falowanie wskaźnika zużycia paliwa i brak mocy, sterownik zaniżał dawki paliwa). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi