Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

X-trail dziwne dźwięki

skubi90
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam X-Traila 2018r 2.0 dci x-tronic 4x4. Przebieg to 30 tkm. Mam dziwny problem, otóż od paru dni coś metaliczne chrobocze/dzwoni/potrzaskuje/ociera/rezonuje w okolicach układu napędowego podczas jazdy ciężko nazwać ten dźwięk, czasami też na biegu jałowym. Podczas jazdy na niskich obrotach i bez przyspieszania cichnie, przy wyższych obrotach i podczas przyspieszania cały czas coś chrobocze. Na postoju na N i P jest tych dźwięków mniej na D i R więcej. Możliwe, że przy takim przebiegu coś ze skrzynią się dzieje? Miał ktoś taki przypadek?

• Like 1

Zacznij od najprostszych rzeczy.

Sprawdź wszystkie osłony termiczne wzdłuż układu wydechowego. Nie wiem jak jest w T32, ale bardzo często wzdłuż wydechu są mocowane blachy aluminiowe, w których wyrabia się otwór wokół śruby i potem one opadają i potrafią się obijać o zawieszenie lub elementy podwozia albo ocierać o wał napędowy. I potem ten hałas przenosi się dalej i daje wrażenie jakby to inne elementy hałasowały.

A druga sprawa to weryfikacja klocków hamulcowych. Jak już zanikły to właśnie mocowane do nich blaszki mogą dawać sygnał o potrzebie ich wymiany.

Klocki na pewno są w porządku, sprawdzę te osłony tylko mam już 2 x traila, w domu jest też ostatni juke i nigdy takich dziwnych rzeczy nie bylo, skrzynia nie należy do najmniej awaryjnych więc się nieco martwię bo auto z 2018. 

2 godziny temu, skubi90 napisał:

Klocki na pewno są w porządku, sprawdzę te osłony tylko mam już 2 x traila, w domu jest też ostatni juke i nigdy takich dziwnych rzeczy nie bylo, skrzynia nie należy do najmniej awaryjnych więc się nieco martwię bo auto z 2018. 

tak jak kolega gkowal podpowiada, aby sprawdzić osłony termiczne nad wydechem i wałem. podobny problem miałem w T31. jedną usunąłem ponieważ nie nadawała się już do niczego a drugą poprawiłem i problem zniknął.

Sprawdziłemi wszystkie osłony na miejscu i siedzą tak jak powinny, mam przegląd w ASO w przyszłym miechu ale chyba podjadę szybciej. 

• 2 miesiące temu...

W celu wyjaśnienia, po kilkugodzinnej diagnozie w serwisie okazalo sie, że pękł czy odłamał sie jakiś króciec od chłodnicy egr i hałasował, mechanik stwierdził, że pierwszy raz takie coś widzi, wada fabryczna, moze komus sie przyda informacja.

• Like 1

• 1 rok później...
W dniu 15.11.2022 o 08:48, skubi90 napisał:

W celu wyjaśnienia, po kilkugodzinnej diagnozie w serwisie okazalo sie, że pękł czy odłamał sie jakiś króciec od chłodnicy egr i hałasował, mechanik stwierdził, że pierwszy raz takie coś widzi, wada fabryczna, moze komus sie przyda informacja.

super, że nie zapomniałeś o wątku i zostawiłeś informację zwrotną. Dzięki!