zurio Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 (edytowane) Witam! Spotkała mnie taka sytuacja w moim X-trailu 2.2 diesel: Jeździłem trochę na rezerwie, zatankowałem wieczorem auto do pełna (Shell). Następnego dnia od samego początku auto zaczęło jeździć mułowato. Jedynym plusem tego było to, że wtryski przestały hałasować. Pomyślałem, że pewnie z dna zbiornika jakiś syf poszedł do filtra. Wymieniłem filtr i faktycznie czysto to tam nie było. Niestety dalej nic się nie zmieniło. Zajrzałem do zbiornika do obydwu komór, wszystko w porządku, brak zanieczyszczeń. Wymieniłem więc dzisiaj drugi raz filtr i moim oczom ukazały się opiłki, było ich sporo (zdjęcie). Przejechał się kawałek, auto odzyskało moc. Zastanawiają mnie te opiłki. Czy mogą być one z pompki pomiędzy komorami zbiornika? Mam ostatnio również problem ze wskazaniem ilości paliwa - oszukuje, zaniża o jakąś 1/4. Wydaje mi się, że powrót z pompy wysokiego ciśnienia i wtryskiwaczy idzie bezpośrednio do zbiornika więc to raczej można wykluczyć. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Pozdrawiam, Karol Edytowane 18 Października 2022 przez zurio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemoog Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 Jeśli opiłki są w baku to musi opiłkować pompa common rail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 9 godzin temu, przemoog napisał: Jeśli opiłki są w baku to musi opiłkować pompa common rail Albo pompa na stacji benzynowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurio Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Kilka dni po założeniu postu założyłem filterek paliwa na powrocie do zbiornika - czysty, bez opiłków do dnia dzisiejszego. Podejrzewam jednak pompkę paliwa pomiędzy komorami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi