pszczelarz94 Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Witam was czy ktoś wymieniał samodzielnie sprzęgło w swojej Almerze , a jeśli tak to jakie podzespoły należy zdemontować aby się dostać do sprzęgła . pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Skrzynie biegów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Tak serio to nie warto dokładać do tego, lepiej, póki jeszcze jakimś cudem samodzielnie jeździ, się pozbyć na złom. Wywalisz tylko w błoto swój czas i kasę na części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczelarz94 Opublikowano 25 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 tak to wiem że trzeba skrzynie w sensie chodzi mi o wachacz zawieszenie itp czy te elementy aby wyjąć sprzęgło ze skrzynia trzeba demontować 1 godzinę temu, buladag napisał: Tak serio to nie warto dokładać do tego, lepiej, póki jeszcze jakimś cudem samodzielnie jeździ, się pozbyć na złom. Wywalisz tylko w błoto swój czas i kasę na części. tak auto jeszcze jeździ , ale sprzęgło już jest na wykończeniu , dlatego niechcem oddawać do mechanika almery, bo wiem żę to więcej wyniesie niż jest ona warta dlatego samemu chcęm dostać się do sprzęgła wymienić tarczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Jeżeli pytasz na forum jak wymienic znaczy ze pojecia o mechanice nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczelarz94 Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 No nie znam się za wiele na mechanice ,dlatego założyłem konto na tym forum , ale widzę że tutaj lepiej się nie pytać bo są sami znawcy są i sie człowiek naraża na wyszydzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 po prostu to nie ma sensu. N16 to totalny złom z wadami konstrukcyjnymi. Dokładnie do tego nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawnowerman Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 8 godzin temu, pszczelarz94 napisał: No nie znam się za wiele na mechanice ,dlatego założyłem konto na tym forum , ale widzę że tutaj lepiej się nie pytać bo są sami znawcy są i sie człowiek naraża na wyszydzenie Tu nie chodzi o wyszydzanie tylko o realizm. Jak nie masz porzadnych narzedzi i nigdy nie odlrecales 20-letnich śrub to urwiesz jedna zapieczona nakretke i stoisz. masz palnik, porzadne wiertla do metalu? 6 godzin temu, buladag napisał: po prostu to nie ma sensu. N16 to totalny złom z wadami konstrukcyjnymi. Dokładnie do tego nie ma sensu. Nie przesadzaj. Normalne auto jak Golf czy Meganka Putanie w jakim stanie jest auto autora… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 W golfie czy Megance też półosie rdzewieją tak że się urywają bo ktoś wpadł na pomysł gumowego tłumika drgań na nich? Tam też miska ma 1,7l pojemności przez co ona benzyniak i koncertowo się zacierają bo jeżdżą ciągle na przepracowanym oleju? W Golfie czy Megance uszczelniacze i pierścienie też lecą po 150000km przebiegu? A może tam łańcuch rozrządu też wyciąga się po osiągnięciu szesciocyfrowego przebiegu z jedynką z przodu? Ciekawe też czy rozniez nie ma zamienników niczego mniej typowego, ceny w ASO zabijają, mechanicy na widok niby-japonca zdzierają ile się da, a używane części mają dokładnie te same wady które miały części zdemontowane zostały z auta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczelarz94 Opublikowano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 10 godzin temu, Lawnowerman napisał: Tu nie chodzi o wyszydzanie tylko o realizm. Jak nie masz porzadnych narzedzi i nigdy nie odlrecales 20-letnich śrub to urwiesz jedna zapieczona nakretke i stoisz. masz palnik, porzadne wiertla do metalu? Nie przesadzaj. Normalne auto jak Golf czy Meganka Putanie w jakim stanie jest auto autora… Mam do tego narzędzia , kanał ,możliwości , gdybym mieszkał w bloku to bym za to na pewno się nie zabierał, a tak dotychczas w swojej almerce to co jest realne żeby sameu zrobić to robiłem m.in klocki hamulcowe , olej , więc myślałem o sprzęgle. Co do wad kontstukcyjnych to fakt samochód bardzo podatny na korozję, jak nie garażowany to robią się dziury , że nie ma gdzie lewarka gdzie podłożyć, ale silnik w almerze trzeba przyznać żyleta przy przebiegu ponad 230k ,nie bierze oleju nic nie stuka , a motor nie był oszczędzany, ciągnięta byla przyczepka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 6 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Jeśli nadal mówimy o benzynie to nie ma możliwości osiągnięcia takiego przebiegu bez ingerencji w silnik. Po prostu. Zakładając realność przebiegu to po prostu ktoś coś kiedyś już robił i o tym nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xnd2024 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2024 W dniu 6.01.2023 o 20:44, buladag napisał: Jeśli nadal mówimy o benzynie to nie ma możliwości osiągnięcia takiego przebiegu bez ingerencji w silnik. Po prostu. Zakładając realność przebiegu to po prostu ktoś coś kiedyś już robił i o tym nie wiesz. Wybacz, ale ja nie wiem co ty ciągle masz z tymi wadami N16 ? Ja mam almere N16 1.5 90KM z 2002 roku. Gdy miała 73 tysiące trafiła do mnie, i mogę Ci zaświadczyć że nie bierze oleju, teraz ma 246 tysięcy i NIGDY NIE WYMIAŁEM W NIEJ ROZRZĄDU - mechanik zobaczył przejechał się, posłuchał i powiedział wprost - silnik pracuje ci elegancko, nic nie szarpie - nie wymieniaj rozrządu jak nie trzeba, bo też nigdy nie masz pewności co do nowych części. Jedyne co jest jej bolączką to czasem , zwłaszcza w zimniejszych temperaturach , potrafi po przejechaniu 2 kilometrów zrzucić obroty silnika do zera, jednak po ponownym odpaleniu trzyma wzorowo. Podejrzewam silnik krokowy- ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi