raf89 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Witam, podobno w wersji N-connecta jest system awaryjnego hamowania (na szczęście jeszcze samochód sam mi nie hamował) w ASO uzyskałem informację że nie wykrywa on jednak pieszych i rowerzestów - troszkę mnie to zdziwiło ponieważ nie rozumiem z czego wynikałaby róznica dla radadru między samochodem lub innym obiektem? Przyznam szczerze że bardzo chciałbym aby ta funkcja wykrywała wszystkich uczestników ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 W instrukcji masz wszystko opisane jak działa. Nie czytałeś jeszcze instrukcji? Bo nie rozumiem pytania. To nie jest takie proste wykrywanie. Przecież to nie zależy od radaru (też), ale głównie przedniej kamery, która ocenia co się dzieje. Napisać taki algorytm by rozpoznawał pieszych to zapewne droższa sprawa - coś musieli zostawić z opcji na kolejne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf89 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Nie miałem czasu przeczytać całej instrukcji jeszcze. Jest bardzo gruba Natomiast pojawiają się sprzeczne informacje - na filmie występuje J11 i widać w filmie że system reaguje na pieszych - tylko że film dotyczy Nissana w USA, czy jest jakaś różnica? Edytowane 30 Grudnia 2022 przez raf89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) 18 godzin temu, raf89 napisał: Witam, podobno w wersji N-connecta jest system awaryjnego hamowania Jest i działa... Jest szybszy od kierowcy.... Edytowane 30 Grudnia 2022 przez romeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf89 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 To że jest to wiemy, ale pytanie dotyczyło tego czy wykrywa pieszych i rowerzystów - specjalista z ASO mi powiedział ze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
estradonai Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 1 godzinę temu, raf89 napisał: To że jest to wiemy, ale pytanie dotyczyło tego czy wykrywa pieszych i rowerzystów - specjalista z ASO mi powiedział ze nie. W moim J11B z 2020 roku wykrywa pieszych i rowerzystów. Samochód sam zahamował kiedy pieszy wyskoczył z przed stojącego autobusu prosto na jezdnię. Patrzyłem się wtedy w inną stronę. Dodatkowo miałem już przypadek hamowania kiedy rowerzysta z zieloną kostką na plecach chciał przeciąć drogę tuż przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 (edytowane) 20 godzin temu, romeks napisał: Jest i działa... Jest szybszy od kierowcy.... Testy pokazują coś innego heheh NIe mówię, że to w ogóle nie działa - bo dwa razy gdy się zagapiłem zadziałało: jak pojawił się pierwszy pisk to już sam zahamowałem. I bardzo dobrze, że jest. Tu X-TRail - system raczej zmniejsza skutki. Ale to pierwsza wersja. Nie wiem czy w kolejnych poliftach itp. coś ulepszyli: Tu fragment instrukcji z roku 2014 - wtedy na pieszych nie reagował, nie tylko w instrukcji: Edytowane 31 Grudnia 2022 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Też mam wrażenie że mi hamował (2018 n connecta) gdy piesi szli poboczem i to przynajmniej dwa razy, wkurzająca rzecz jak z naprzeciwka jedzie auto i czekasz az go miniesz ze zmianą pasa a hamuje Ci system 2sek wczesniej mimo ze wiesz/masz plan na ominiecie pieszego spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi