Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Wiatrak chłodnicy

zygol
 Share

Recommended Posts

Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas jazdy z nawiewu leci chłodne powietrze pomimo iż wcześniej przez np. 60 minut jazdy leciało ciepłe. Za każdym razem się tak dzieje jak załączy się wentylator od chłodnicy, który działa cały czas po włączeniu, działa nawet po zgaszeniu silnika. Miał ktoś coś podobnego 

Godzinę temu, zygol napisał:

Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas jazdy z nawiewu leci chłodne powietrze pomimo iż wcześniej przez np. 60 minut jazdy leciało ciepłe. Za każdym razem się tak dzieje jak załączy się wentylator od chłodnicy, który działa cały czas po włączeniu, działa nawet po zgaszeniu silnika. Miał ktoś coś podobnego 

A jak wygląda wskazanie temperatury płynu chłodzącego? Auto nagrzewa się tak szybko jak zawsze? czy wolniej? czy po włączeniu wentylatora chłodnicy wskazanie zmienia się? Sprawdziłbym termostat.

Edited by estradonai

Silnik nagrzewa się tak jak zawsze, temperatura w granicach 90. Mi się wydaje że przyczyną jest działający przez cały czas wentylator. A gdzie jest przekaźnik od wentylatora chłodnicy ?? 

Dziwne, że jak wentylator chłodnicy działa cały czas to nie spada temperatura płynu chłodzącego. A może uszkodzony jest czujnik temperatury płynu chłodzącego.

Jak wskaźnik temperatury pokazuje prawidłowo nagrzanie,to wina będzie leżała po stronie przekaźnika.Było już tak ,tu też na tym forum,że komuś przekaźnik kleił zaraz po pierwszym włączeniu