tomaszkoza Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 28 września 2022 dolałem oleju do silnika bo był niski stan ,olej został uzupełniony do stanu i w ubiegły piątek znowu zapaliła się kontrolka oleju na zakręcie podczas jazdy gdy dojechałem do domu po upływie około 2/3 godziny sprawdziłem stan oleju na bagnecie okazało się że jest ponad minimalny stan .autko nie ma żadnych wycieków i nie dymi na niebiesko więc zachodzę w głowę co może powodować tak znaczy ubytek lub pobór oleju .OLEJ który zastosowałem podczas wymiany to PETRONAS SYNTIUM 5000AV i przy do laniu ten sam . PRZOSZĘ o poradę co może być przyczyną lub kierunku w którym szukać usterki z góry DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Są generalnie dwie, albo sika gdzieś olejem albo wypija .. albo jedno i drugie. Wyparować nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszkoza Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 A jeżeli wypija ten olej to czy może to być wina pierścieni olejowy że są zaklejone nagarem czy coś jeszcze może wpływać na pobór oleju i ewentualne jego spalanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Generalnie jeśli leci do komory spalania to tylko od dołu wiec przez pierścienie. Mogą też byc gładzie cylindrów trafione mocno i wtedy robi się duży problem. Trzeba zrobić test szczelności cylindrów i sprawdzic stan gładzi boroskopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksymiukk Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Mnie też ginie olej, bo nie wiem czy to nie problem z turbo. Na obrotach powyżej 4,5 tyś. zaczyna dymić na biało. Wymaga to chyba regeneracji turbosprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszkoza Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Pobór oleju zanikł - Dokonałem czyszczenia pierścieni preparatem Xado Anticarbon z allegro zastosowałem się do instrukcji i dokonałem serwisu filtrowo olejowego i jak do tej pory monitoruję stan oleju to autko go nie pobiera- w moim przypadku w brew nie którym opinio preparat zadziała i pomógł . POZDEAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi