tomaszkoza Posted January 24 Share Posted January 24 28 września 2022 dolałem oleju do silnika bo był niski stan ,olej został uzupełniony do stanu i w ubiegły piątek znowu zapaliła się kontrolka oleju na zakręcie podczas jazdy gdy dojechałem do domu po upływie około 2/3 godziny sprawdziłem stan oleju na bagnecie okazało się że jest ponad minimalny stan .autko nie ma żadnych wycieków i nie dymi na niebiesko więc zachodzę w głowę co może powodować tak znaczy ubytek lub pobór oleju .OLEJ który zastosowałem podczas wymiany to PETRONAS SYNTIUM 5000AV i przy do laniu ten sam . PRZOSZĘ o poradę co może być przyczyną lub kierunku w którym szukać usterki z góry DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted January 24 Share Posted January 24 Są generalnie dwie, albo sika gdzieś olejem albo wypija .. albo jedno i drugie. Wyparować nie może. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszkoza Posted January 26 Author Share Posted January 26 A jeżeli wypija ten olej to czy może to być wina pierścieni olejowy że są zaklejone nagarem czy coś jeszcze może wpływać na pobór oleju i ewentualne jego spalanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted January 27 Share Posted January 27 Generalnie jeśli leci do komory spalania to tylko od dołu wiec przez pierścienie. Mogą też byc gładzie cylindrów trafione mocno i wtedy robi się duży problem. Trzeba zrobić test szczelności cylindrów i sprawdzic stan gładzi boroskopem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maksymiukk Posted yesterday at 07:09 PM Share Posted yesterday at 07:09 PM Mnie też ginie olej, bo nie wiem czy to nie problem z turbo. Na obrotach powyżej 4,5 tyś. zaczyna dymić na biało. Wymaga to chyba regeneracji turbosprężarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts