Jerzaa Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Witam, Przy przebiegu 30tys mil w aucie zapaliła się kontrolka Check Engine oraz przestał działać START/STOP. Po podłączeniu auta do laptopa okazało się , ze wyświetla kod P1481 Miał już ktoś z tym problemy i wie jak usunąć usterkę ? Na różnych forach można znaleźć wzmianki o uszkodzonym zaworze regulacji przepustnicy wydechu, jak również znalazłem wzmiankę o uszkodzonym wentylatorze chłodnicy. EXHAUST ELECTRIC THROTTLE CONTROL ACTUATOR to pojawia się najczęściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 MIałem tak, w ASO stwierdzili wlasnie zawieszenie sie przepustnicy wydechu w pozycji otwartej, zamowili i czekalem, w miedzyczasie samo zniknelo (jakby sie odblokowala), po jakims czasie - 2-3 tyg znowu sie pojawiło i wtedy wymienili (na gwarancji) - problem zniknął. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzaa Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Byłem u mechanika, sprawdził przepustnice - lekko sie obraca, nie blokuje, złącze elektryczne jak nowe. Czy ktoś wie w jakich warunkach przepustnica sie obraca ? Czy w czasie jazdy , czy na postoju. Jak to sprawdzić ? Zastanawia mnie start-stop i czy np. słabnący akumulator nie ma wpływu na wywalenie komunikatu o nieprawidłowym działaniu START-STOP a zarazem pojawie sie kontrolki CHECK ENGINE i pojawie sie tego błędu P1481. Po skasowaniu błędu programem diagnostycznym, kontrolka ta nie pojawia sie az do momentu ponownego uruchomienia silnika, czasem za drugim lub trzecim razem, natomiast nie zapala się w trakcie jazdy. Tester baterii wskazał podczas rozruchu po całonocnym postoju napięcie rozruchowe 9,86V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Napięcie rozruchu granicznie niskie,powinno być powyżej 10V,mam zmieniony system ładowania w mojej Kaśce i na rozruchu mam 11,4V.Przepustnicę jak sprawdzić? No ...działa i na postoju i w czasie jazdy,jak deptasz po pedale przyspieszenia to się otwiera i zamyka,...po prostu odpiąć dolot do przepustnicy i na postoju nadepnąć kilka razy,tylko trzeba to zrobić na wyłączonym silniku,a z przekręconą stacyjką.Jak odpalisz i będziesz deptał bez rury to może wywalić (ale nie musi!) błędy od czujnika temperatury powietrza,lub przepływki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzaa Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 1 hour ago, JACKO29 said: Napięcie rozruchu granicznie niskie,powinno być powyżej 10V,mam zmieniony system ładowania w mojej Kaśce i na rozruchu mam 11,4V.Przepustnicę jak sprawdzić? No ...działa i na postoju i w czasie jazdy,jak deptasz po pedale przyspieszenia to się otwiera i zamyka,...po prostu odpiąć dolot do przepustnicy i na postoju nadepnąć kilka razy,tylko trzeba to zrobić na wyłączonym silniku,a z przekręconą stacyjką.Jak odpalisz i będziesz deptał bez rury to może wywalić (ale nie musi!) błędy od czujnika temperatury powietrza,lub przepływki. Dzieki. Chodzi mi o przepustnice spalin ktora wbudowana jest w uklad wydechowy pod autem. Mysle ,ze to przepustnica cyrkulacji spalin niskiego cisnienia. Nie ma potrzeby rozbierania ukladu, poniewaz widac ramie przepustnicy golym okiem i mozna nawet ja poruszac. Nie jestem mechanikiem, moze sie myle. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Nie pisałeś o przepustnicy wydechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzaa Opublikowano 9 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 On 2/6/2023 at 2:07 PM, JACKO29 said: Nie pisałeś o przepustnicy wydechu. Przepustnica wydechu jest ok. Czujnik maski zalatwil sprawe. Blad P1481 sie wiecej nie pojawia, SS nie monitoruje bledu. Kontrolka CHECK ENGINE zgasla i sie juz nie zapala. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzaa Opublikowano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Niestety czujnik maski sprawy nie zalatwil. Problem powrocil. Stawiam na przepustnice wydechu. Zalozylem nowy akumulator, ale i to nic nie pomoglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzaa Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 Silnik przepustnicy wydechu wymieniony. Blad P1481 skasowany. Nie trzeba wymieniać całej rury wydechowej wraz z przepustnica. Kilka śrubek i cały zespól napędzający przepustnice wymieniony w kilkanaście minut. Pasuje od większości modeli Nissana czy Renault. Trzy tygodnie jazdy i zero komunikatów a awarii S-S czy zapalającej się kontrolki Check Engine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi