Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Townstar

szad
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadaczy NISSAN TOWNSTAR.

Jestem od niedawna posiadaczem Townstara combi. Chciałbym aby w tym miejscu posiadacze tego modelu mogli wypowiadać się na jego temat. Każda opinia oraz uwagi pomogą w zrozumieniu jego obsługi i eksploatacji innym użytkownikom. Zapraszam Adam.

Edytowane przez szad

• 1 rok później...

Trochę czasu już minęło odkąd napisałeś posta, to teraz ja napiszę. Też jestem posiadacza Townstara w wersji Bussines z 2023 roku. Aktualnie mam 6000 km nalotu i żadnych problemów. Spala około 7 litrów benzyny. Jest dość cichy i ogólnie jestem zadowolony. 

Cześć zygi2

Już powolutku sądziłem, że jestem jedynym posiadaczem tego autka.

Mój pali w mieście ok 7 - 7,5 l, a w trasie przy średniej jeździe ok 110 km spala 6 l

Też jestem zadowolony z komfortu jazdy, pojemności bagażnika, spalania, wyposażenia. Przejechałem 18000 km.

Czy zauważyłeś jakieś niedogodności ? Mnie brakuje fabrycznego miejsca na gaśnicę, może Japończycy nie  przewidują obowiązku jej posiadania. Musiałem coś wymyślić i ulokowałem ją na progu tylnych drzwi za kierowcą. W niczym nie przeszkadza. Nie ma też gdzie schować trójkąta, ulokowałem go przy prawej prowadnicy fotela kierowcy między prowadnicą a tunelem, trochę na wcisk, ale pasuje.

Mam też zastrzeżenia do jakości lakieru, na zderzaku i przodzie maski już pojawiły się odpryski po kamyczkach. Niedługo jadę na przegląd lakieru i zobaczymy co powiedzą.

Mam nadzieję że jeszcze się odezwiesz i wymienimy parę spostrzeżeń.

pozdrawiam szad.

PS. Żona pyta jaki masz kolor?

• 5 tygodni później...

Cześć szad!

Wychodzi na to że jest nas co najmniej dwóch 😉 U mnie na liczniku aktualnie około 9000km. Problemów brak. Z niedogodności które zauważyłem, to "skórzane" fotele, które w upały nieco koleją się do koszuli i w moim przypadku manualna klimatyzacja. Klima działa super, ale nieco czasu zajęło mi nauczenie się jej obsługi. Jakkolwiek głupio by to nie brzmiało. W poprzednich autach miałem zawsze automatyczną klimę. 

Mój Townstar to wersja bussines z wyprzedaży rocznika 2023 - czyli taka druga od końca. Stąd manualna klima, brak przyciemnianych szyb i relingów na dachu, felgi stalowe z brzydkimi kołpakami i brak półautomatycznego parkowania. Klimę opanowałem, zleciłem przyciemnienie szyb z tyłu (500zł) i zakupiłem 3 belki dachowe (750zł) - mam box dachowy i namiot dachowy, więc są mi potrzebne. Alu felgi nie są mi do szczęścia potrzebne, za to zakupiłem sobie komplet oryginalnych stalowych z kołpakami i opony zimowe w środku lata 🙂 (łącznie około 1700zł). Dzięki temu, mam teraz "kompletnie" wyposażone auto z 8 brzydkimi kołpakami 😉.

Jeśli chodzi o gaśnicę, trójkąt, płyn do spryskiwaczy itp., to wożę to wszystko w niewielkiej skrzyneczce w bagażniku. Co do lakieru, to ja mam ciemny szary, matowy. Jak dotąd nie zauważyłem problemów, ale być może jeszcze nie miałem okazji złapać maską kamyczka. 

Pozdrawiam,

zygi2 

• 3 tygodnie później...

Cześć zygi2 

Coś mnie pikło i postanowiłem sprawdzić połączenie SOS, bo na panelu pojawił się komunikat "skontroluj połączenie sos". I co? , i nic. Próbowałem kilka razy i na parę prób udało się wreszcie połączyć ze 112. Ładnie panią przeprosiłem, powiedziałem, że nie potrzebuję pomocy, że to mądry system mi kazał i pojechałem do ASO.

Okazało się, że do wymiany jest moduł sos. Oczywiście musiałem poczekać aż przybędzie, potem info, że jest, umówić termin, przyjechać na wymianę, znów poczekać aż wymienią, wgrają i już mam nowego SOS-a. Teraz za jakiś czas będę musiał sprawdzić łączność.

Cała akcja zaczęła się od komunikatu i świecącej kontrolki w panelu na suficie.

Mam nadzieję, że to pierwsza i ostatnia poważna usterka. Teraz przed nami zima i przegląd gwarancyjny.

Pozdrawiam SZAD

Cześć SZAD,

u mnie cały czas, na podsufitce, świeci się na zielono system SOS. Ale żadnego komunikatu na wyświetlaczu nie zauważyłem. Więc zakładam że działa poprawnie. Mam nadzieję. 

Pozdrawiam.