Gregis Opublikowano 25 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) Witam, przymierzam się do instalacji kamer rejestrujących przedniej i tylnej. Ale chciałbym aby kable zasilające były pochowane, żeby nie było ich widać. Nie wyobrażam sobie sytuacji jak w niektórych samochodach: kamera rejestrująca i dyndające kable. I tutaj mam pytanie: pewnie można oddać samochód do firmy zajmującej się montażem kamer, gdzie rozbiorą plastiki na słupkach , podsufitki nie będzie nic widać. Widziałem też mniej fachowe wykonanie: kabel ułożony na około szyby maksymalnie powciskany między szybę a podsufitkę , plastiki. I najgorsze wykonanie kiedy kable zwisają luźno. W Nissanie Qashqai J11 o ile pamiętam w bagażniku jest doprowadzone zasilanie zapalniczka, więc z tylną kamerą chyba nie będzie problemu z ukryciem kabli. Ale przód.... mam z tym trochę problemu. Ale znalazłem dzisiaj w lusterku wstecznym kabelek doprowadzający prąd do tego lusterka wstecznego. Z tyłu lusterka wstecznego jest gniazdko i kabelek doprowadzający prąd do lusterka wstecznego. Pytanie: Czy mogę podłączyć prąd do kamery nagrywającej z lusterka wstecznego. Byłoby super, kamerka nagrywająca u góry za lusterkiem i kilku centymetrowy kabelek którego prawie wogóle nie widać dający zasilanie do kamery podciągnięty od lusterka wstecznego. Czy ktoś z Was już to robił ??? Edytowane 25 Marca 2023 przez Gregis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
checinus Opublikowano 28 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Ja też chętnie bym się rozdowiedzial w tym temacie, ponieważ planuję też zamontowanie kamer z trybem parkingowym. Jak to podłączyć żeby było najmniej widoczne oraz najmniej inwazyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bilunia Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Viofo + Hardare Kit z trybem parkingowym https://youtu.be/JxB4axx4mR8 13 godzin temu, checinus napisał: Jak to podłączyć żeby było najmniej widoczne oraz najmniej inwazyjne? Kamerkę montujesz z lewej strony obok lusterka wstecznego - mamy wtedy łatwy dostęp do podglądu jej ekraniku i grzebania w ustawieniach. Zademonstrowany na filmie adapter zasilania podłączamy 3 przewody w gnieździe bezpieczników, a kabel wyprowadzamy z gniazda bezpieczników pod lewą maskownicą przedniej szyby, a dalej nad przednią szybą chowając go pod podsufitką. Wyprowadzamy kabelek za lusterkiem wstecznym (jest tam specjalnie przygotowane miejsce by pomieściło "dławik kabelka" i podłączamy do wideorejestratora. Sam bez problemu ogarniesz sprawę w 30 min Edytowane 29 Marca 2023 przez Bilunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi