tautara Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Witam szanownych kolegów, ma problem ze swoim j12, mianowicie mam wrażenie, że czujnik od temperatury nie działa prawidłowo tzn. wyświetla nieprawidłową temperaturę i dopiero po około 10 -15 min jazdy zaczyna ją poprawnie pokazywać. Raz jechałem przez miasto, temperatura na zewnątrz około 20 stopni, a on pokazuje 9 stopni, dopiero po 10 min zaczął poprawnie pokazywać temperaturę. Drugi problem to z klimatyzacją i ogrzewaniem. Jesienią i zimą jak jest około 10 lub chłodniej stopni na dworze, to przy ustawieniu nawiewów na 20 stopni dmucha bardzo gorące powietrze, dopiero jak zejdę na 16 - 17 da się wytrzymać w kabinie. Po parunastu minutach można normalnie ustawić np. 22 stopnie i będzie dmuchać mniej więcej tak jak na początku na 16. Mam nagrane wideo kamerą termowizyjną i kamera pokazuje że przy ustawieniu 20 stopni, leci z nawiewów ponad 40. Latem natomiast przy włączonej klimatyzacji, z lewej środkowej dyszy leci naprzemiennie co kilkanaście sekund raz ciepłe, raz zimne powietrze. Z pozostałych dysz leci powietrze o stałej temperaturze i się nie zmienia. Po za tym zauważyłem, że jak już się unormuje powietrze w tej dysze, to temperatura jest wyższa niż w pozostałych. Kamera termowizyjna pokazuje to samo. ASO na razie nie pomogło, chociaż chcą mi podmienić całą nagrzewnicę, żeby sprawdzić w czym jest problem. Wideo mam wrzucone na youtube, jak coś mogę podesłać link. Czy ktoś z was miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Podobny problem był w J11 tam winna była kalibracja czujników.Robiło to ASO,mogli zmienić czułość czujników o +- 3 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tautara Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Dzięki za odpowiedź, jak będę kontaktował się z ASO to zapytam sie o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Czyli niby nowy "J" a problemy stare... Klima w J11 była do kitu... Ja tam miałem wymieniany gwarancyjnie cały moduł klimy, były jakieś problemy ze sterowaniem przepływu powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Klimatronik to porazka żyje własnym życiem trzeba nauczyc sie z nim zyc. Na całe szczęście w J11 klima chodzi u mnie bez problemu 6 lat. Wiem z forum że u niektórych wystepowaly problemy z nieszczelnoscia i czujnikami temp.Wysłane z mojego SM-A526B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECH0TNIK PL Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) ok skoro to J12 Edytowane 4 Maja 2023 przez GRZECH0TNIK PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Ja bym sprawdził ilość czynnika. Ile razy dobijałes w ciągu ośmiu lat? Następnie to bezpieczniki no i komputer czy nie ma jakis błędów.Wysłane z mojego SM-A526B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 3 godziny temu, GRZECH0TNIK PL napisał: Chyba i mnie Klima się pokazała . Wcześniej jakby się nie włączała zawsze a teraz zero , nie słychać żeby się coś włączało -sprzęgło magnetyczne chyba śpi . Albo to jest czujnik albo sprężarka Klimy. Z tej niepewności pewnie zrezygnuję z prywatnego warsztatu a podłoże się w serwisie .Może jest jakaś domowa metoda ustalenie co mam walnięte i dam rade taniej w warsztacie ? Ale czytam tutaj o panelu klimatyzacji , kalibrowaniu czujnika temperatury - tego raczej warsztat nie zrobi -wymieni to i to skasuje i do domu. Q J11 -leci mu 8 rok może już kompleksowo osuszacz , czujnik i ewentualnie sprężarkę wymienić na nową ??? ( budżetowo to i regeneracja jest możliwa ). Napiszcie mi jakie Wy macie tu doświadczenia i porady . Pozdrawiam To J12 masz już od 8 lat? Ps. Piszcie koledzy we właściwych wątkach, a nie gdzie popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fruko Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Sugerowalem juz kilka razy ale widac ciezko zrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Mam podobnie. Najwyraźniej J12 ma podobnie, jak J11 - problem z kalibracją czujnika kabinowego. Co ciekawe - w X Trailu T32 miałem to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exit Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 W dniu 21.04.2023 o 19:22, tautara napisał: Witam szanownych kolegów, ma problem ze swoim j12, mianowicie mam wrażenie, że czujnik od temperatury nie działa prawidłowo tzn. wyświetla nieprawidłową temperaturę i dopiero po około 10 -15 min jazdy zaczyna ją poprawnie pokazywać. Raz jechałem przez miasto, temperatura na zewnątrz około 20 stopni, a on pokazuje 9 stopni, dopiero po 10 min zaczął poprawnie pokazywać temperaturę. Drugi problem to z klimatyzacją i ogrzewaniem. Jesienią i zimą jak jest około 10 lub chłodniej stopni na dworze, to przy ustawieniu nawiewów na 20 stopni dmucha bardzo gorące powietrze, dopiero jak zejdę na 16 - 17 da się wytrzymać w kabinie. Po parunastu minutach można normalnie ustawić np. 22 stopnie i będzie dmuchać mniej więcej tak jak na początku na 16. Mam nagrane wideo kamerą termowizyjną i kamera pokazuje że przy ustawieniu 20 stopni, leci z nawiewów ponad 40. Latem natomiast przy włączonej klimatyzacji, z lewej środkowej dyszy leci naprzemiennie co kilkanaście sekund raz ciepłe, raz zimne powietrze. Z pozostałych dysz leci powietrze o stałej temperaturze i się nie zmienia. Po za tym zauważyłem, że jak już się unormuje powietrze w tej dysze, to temperatura jest wyższa niż w pozostałych. Kamera termowizyjna pokazuje to samo. ASO na razie nie pomogło, chociaż chcą mi podmienić całą nagrzewnicę, żeby sprawdzić w czym jest problem. Wideo mam wrzucone na youtube, jak coś mogę podesłać link. Czy ktoś z was miał podobny problem? Mam ten sam problem z klimatyzacją. Jesienią , zimą robi się nieznośnie ciepło w samochodzie. Mam ustawiony np. auto 20 stopni i po 20 minutach robi się nieznośnie ciepło . Jak zmienię temperaturę do 16 stopni to widzę tylko że maleje prędkość wentylatora a dalej dmucha ciepłem. Nawet jak ustawię wszystko w manualu , nie umiem schłodzić auta. Muszę dać na LOW albo okno otworzyć. Wali ciągle ciepłym powietrzem w granicach 40 stopni. Masz jeszcze ten film z kamery . Możesz udostępnić?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumimis Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Wystarczy podjechać do ASO na kalibrację czujników - miałem podobnie. Od tego momentu mam klimę ustawioną na 20st -> latem chłodno, zimą ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exit Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Dzięki. Podjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 12 godzin temu, gumimis napisał: Wystarczy podjechać do ASO na kalibrację czujników - miałem podobnie. Od tego momentu mam klimę ustawioną na 20st -> latem chłodno, zimą ciepło. Ja po którejś wizycie na kontroli klimy (dobijanie + odgrzybianie) mialem przez pewien czas problem z rozlegulowaniem sie klimy. Ale po pewnym czasie samo sie poprawiło. I teraz podobnie jak @gumimis, z tym ze na 21.5 ustawione caly czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Ja z innej beczki, czy miał ktoś problem z grzaniem siedzenia pasażera - włączone grzanie na max ( 3 kropki ) i grzeją tylko plecy, grzanie pośladów kuleje. Lecieć do ASO czy może jakaś wtyczka się poluzowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exit Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 W dniu 27.11.2023 o 22:07, thekyle napisał: Ja z innej beczki, czy miał ktoś problem z grzaniem siedzenia pasażera - włączone grzanie na max ( 3 kropki ) i grzeją tylko plecy, grzanie pośladów kuleje. Lecieć do ASO czy może jakaś wtyczka się poluzowała? Ja mam ten problem . Walczę już z ASO 7 miesięc. Wymienili jedną matę ale nic to nie dało. Czekam na drugą . Dostęp do części jest żałosny. Jestem także umówiony na serwis klimatronika z powodu przegrzewania wnętrza samochodu. Napiszę co stwierdzili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 17 godzin temu, Exit napisał: Ja mam ten problem . Walczę już z ASO 7 miesięc. Wymienili jedną matę ale nic to nie dało. Czekam na drugą . Dostęp do części jest żałosny. Jestem także umówiony na serwis klimatronika z powodu przegrzewania wnętrza samochodu. Napiszę co stwierdzili. Dzięki za info, zatem ASO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekyle Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 W ASO sprawdzili wiązki przewodów do ogrzewania foteli i po rozpięciu i wpięciu okazało się, że ogrzewanie ruszyło ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tusi Opublikowano 8 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2024 W dniu 26.11.2023 o 19:32, gumimis napisał: Wystarczy podjechać do ASO na kalibrację czujników - miałem podobnie. Od tego momentu mam klimę ustawioną na 20st -> latem chłodno, zimą ciepło. W dniu 26.11.2023 o 19:32, gumimis napisał: Wystarczy podjechać do ASO na kalibrację czujników - miałem podobnie. Od tego momentu mam klimę ustawioną na 20st -> latem chłodno, zimą ciepło. Witam. Czy mógłbyś zdradzić gdzie robiłeś tą kalibrację. Serwis w Radomiu nic nie wie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumimis Opublikowano 10 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 Japan Motors Chorzów - wspomniałem o tym problemie(niedogodności) a Pan z serwisu stwierdził, że problem jest im znany poprzednich wersji QQ. Przy od odbiorze auta powiedział, że wykonali kalibrację czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambos8 Opublikowano 25 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 u mnie podobnie - wczoraj ustawilem na 16 stopni a on grzeje ;/ chyba przy okazji trzeba sie wybrac do ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario111 Opublikowano 25 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2024 A u mnie nieraz jest tak ze mam ustawione na 20 stopni II bieg bez włączonej klimy, a po pewnym czasie sam przestawia sie na 25 stopni z włączoną klimatyzacją i kręci na maxa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambos8 Opublikowano 28 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 Zauważyłem, że temp. zewnętrzna ma znaczenie w działaniu klimy. W zależności jak temp. spada poniżej 10 stopni to rzeczywiście na początku jak ustawię nawet 16 to grzeje ale jak ostatnio bylo 15 to zaczeła chlodzic od razu. Domyslam się, że wygląda to tak, że jest gdzies upchniety czujnik i na jego podstawie klima dmucha aby docelowo ustawić zadaną temperaturę. Ma na niego wplyw rownież temp. zewnętrzna. A że działa w tej przejsciowej pogodzie pogodzie jak dziala to .... Zobaczymy latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi