Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Błędy C1A16 i B2725

bartus1902
 Share

Recommended Posts

Witam :) jestem nowy na forum i zwracam się z prośbą o pomoc. Kupiłem qashqaia z 2015 roku. Na desce rozdzielczej są dwa błędy. Jeden żółty trójkąt który pali się cały czas i drugi od radaru, który pali się nie zawsze. Sprawdziłem kompem błędy i wyszły dwa

C1A16 radar zablokowany

B2725 tylny Brzeczyk

Mam pytanie. Co z tym zrobić? To są elementy, które się uszkodziły i trzeba je wymienić? O ile ten Brzeczyk wiem gdzie jest po filmie na YouTube, to radar nie mam pojęcia gdzie się znajduje. Dziękuję z góry za pomoc. 

Dziękuję, ale możliwe, że radar się po prostu uszkodził i wymaga wymiany? 

A jaka mamy mozliwosc sprawdzenia? Praktycznie zadnej. Jedynie tylko podlaczenie wtyczka/gniazdo a jak nic nie da to ASWO albo podmiana na inny radar.

Nie spotkalem sie jeszcze na innych forach, zeby ktos pisal o uszkodzonym radarze.

Edited by Banan61

OK dziękuję. 

A jeżeli chodzi o ten drugi błąd zapisany jako tylny brzeczyk to do wymiany będzie chyba głośnik do parkowania, prawda? Na YouTube widziałem kilka filmików już z tym problemem. 

• 1 month later...
W dniu 23.04.2023 o 20:40, Banan61 napisał:

Nie spotkalem sie jeszcze na innych forach, zeby ktos pisal o uszkodzonym radarze.

Wujaszek ma taki jak ja z 2015. Teraz ostatnio radar mu wyrzuca "system fault" między zegarami + ikonka w prawym zegarze.

Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu jest chwilę OK, ale po chwili jazdy znów informuje o błędzie. W warsztacie (zwykłym) nie widzieli błędów w kompie. Co jest przyczyną?

Może być zaśniedziałe złącze kabli przy radarze, czy jak? Ten radar jest gdzieś za zderzakiem po prawej stronie (od pasażera), przed reflektorem. Można się do niego dostać i sprzwdzić złącza z kanału, czy trzeba rozbierać?

Edited by melonowy

• 1 year later...

Wystarczy umyć przód samochodu myjką ciśnieniową. Radar często się brudzi zwłaszcza podczas jazdy w deszczu lub śniegu. Zabrudzony radar po prostu nie działa i wyrzuca błąd.