baju123 Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca RAVENOL ATF DCT/DSG ja taki lałem olej nie było problemu W dniu 22.02.2024 o 20:55, Fk190 napisał: Moje pytanie zrodziło się właśnie po tym jak powiedzieli mi w serwisie o kosztach wymiany 2,8tys zł, ? olej twierdzą że tylko oryginał bo jak pójdzie inny to skrzynia defekt, ok 500zl za litr, powiedzieli ze wchodz a o ASO napisałem ogólnie jakie podają ceny za olej i wymianę. Olej Motul Multi DCTF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października (edytowane) W dniu 18.05.2023 o 15:04, RadekDS napisał: Jeśli chodzi o wymianę oleju w automatycznej skrzyni naszych QQ to Nissan w żadnej karcie serwisowej takiej wymiany nie przewiduje. Jednakże co światlejsze serwisy Nissana zalecają wymianę pomiędzy 60 a 80 tyś.km. Na dziś koszt takiej operacji w serwisie to kwota łączna 1850zł. Co do szarpania skrzyni. Ja mam przejechane ponad 70 tyś. i nie uraczam tego w żadnym aspekcie. Ale jeśli ktoś ma jakieś delikatne szarpania to jak najbardziej należy wymienić olej bo ma duży wpływ na działanie naszej skrzyni. Nie ważny jest tez przebieg auta ponieważ zdążają się różne rzeczy w trakcie ich produkcji. I nie raz były takie sytuacje gdy w silnikach zalewano za mało różnych płynów. Tez słyszałem, ze skrzynie DCT ponoć nie potrzebują wymiany oleju, co jest nieprawda. Slyszlem to nawet od serwisu w Niemczech. Załączam zdjęcie strony zeszytu serwisowego. Patrz wiersz " DCT Oil......" Fachowcy zalecają jednak po około 50.000km a na zaleczonym zdjęciu Nissan zaleca również po 4 latach. W zależności, co nastąpi szybciej. Edytowane 20 Października przez karoln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano Środa o 20:22 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:22 Żeby była jasność, potwierdzenie Nissan Polska. To potwierdzenie pokrywa sie z zeszytem serwisowym niemieckim (powyżej) i ktoś pisał, ze w zeszytach serwisowych duńskich tez tak pisze- Szanowny Panie, Według planu przeglądów okresowych dla tego modelu olej w skrzyni DCT wymienia się co 120.000 km lub co 48 miesięcy (dla normalnych warunków eksploatacji). Co do wymiany oleju, jest to czynność serwisowa przewidziana do wykonania przez profesjonalne warsztaty. Zachęcamy Pana do wymiany oleju w Autoryzowanej Stacji Obsługi Nissan. Jest również możliwość wykupienia dostępu do literatury serwisowej Nissana. Serdecznie pozdrawiam, Joanna Dział Obsługi Klienta Nissan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi