SYMPATYK Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 witam, po dodaniu płukanki motul do silnika 1,2 wg instrukcji motula, przystąpiłem do spuszczenia płynu chłodniczego z dolnego węża chłodnicy. Płyn został spuszczony ok. 3l.W zbiorniczku wyrównawczym zostało ok.3cm płynu i nie udało się spuścić płynu z małego obiegu po odkręceniu odpowietrznika z termostatu.Jak spuścić pozostały płyn ? pozdrawiam sympatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapi Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 3 godziny temu, SYMPATYK napisał: witam, po dodaniu płukanki motul do silnika 1,2 wg instrukcji motula, przystąpiłem do spuszczenia płynu chłodniczego z dolnego węża chłodnicy. Płyn został spuszczony ok. 3l.W zbiorniczku wyrównawczym zostało ok.3cm płynu i nie udało się spuścić płynu z małego obiegu po odkręceniu odpowietrznika z termostatu.Jak spuścić pozostały płyn ? pozdrawiam sympatyk Ja zdjąłem jeszcze wężyk z chłodniczki oleju, jest tam sporo płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMPATYK Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 po uruchomieniu silnika nagrzewnica grzeje, termostat odpowietrzony, po zwiększeniu obrotów wywala płyn ze zbiorniczka wyrównawczego Przypuszczam,że zrobił się korek powietrzny i nie wiem jak go usunąć.Wcześniej wymieniłem płyn w clio 3 i nie było problemu.Dzięki za podpowiedź Sympatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapi Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 56 minut temu, SYMPATYK napisał: po uruchomieniu silnika nagrzewnica grzeje, termostat odpowietrzony, po zwiększeniu obrotów wywala płyn ze zbiorniczka wyrównawczego Przypuszczam,że zrobił się korek powietrzny i nie wiem jak go usunąć.Wcześniej wymieniłem płyn w clio 3 i nie było problemu.Dzięki za podpowiedź Sympatyk A górny wąż chłodnicy twardy czy miękki jest? Ja tak miałem że musiałem delikatnie zdjąć górny wąż z króćca przy chłodnicy, tak żeby w jego górnej części powstała mała szparka , jak poleciał płyn to węża założyłem i od tego momentu było git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMPATYK Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 górny wąż chłodnicy jest miękki, po naciśnięciu węża płyn w zbiorniczku wyrówn lekko podnosi się i opada, zdjąłem ten króciec z chłodnicy, nie było w nim płynu, wcześniej odkręciłem dolny odpowietrznik chłodnicy i odpiąłem dolny wąż z chłodnicy,zeszło ok. 3l płynu. na filmikach YT Qashqai J10 ma śrubę M14 w bloku silnika, czy Qashqai J11 też ma nie wiem pozdrawiam Sympatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapi Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 @SYMPATYK jak zdjąłeś górnego węża to zaczął lecieć płyn z chłodnicy i ubywać w zbiorniczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMPATYK Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 po odkręceniu korka ze zbiornika wyrównawczego odkręciłem dolny korek w chłodnicy a następnie zdjąłem dolną rurę wg instrukcji. z tej rury udało się spuścić ok. 3l płynu.W zbiorniczku zostało ok. 3 cm płynu i dalej ani rusz. Czyli: chłodnica pusta a reszta siedzi w układzie. I w tym jest problem, jak spuścić resztę płynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapi Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 @SYMPATYK tak jak pisałem wcześniej ja zdjąłem jeszcze węża przy chłodnicy oleju ,sporo płynu jeszcze poleciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMPATYK Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Dzięki za podpowiedź, jutro spróbuję tak zrobić pozdrawiam Sympatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMPATYK Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 witam, dzisiaj zakończyłem zabawę z wymianą płynu chłodniczego Qq1,2/2016.Serdecznie dziękuję Rapi za pomoc.Oprocz zasilania chłodniczki oleju rozpiąłem także górny wąż chłodnicy, odpowietrznik zaworu sterującego górny wąż nagrzewnicy.Pomogło.jeszcze raz dzięki za podpowiedź. pozdrawiam Sympatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi