Mirko Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Witajcie, W moim Nissanie Qashqai 1.2 2017r wersja poliftowa od jakiegoś czasu przestała chłodzić klima. Okazało się,że dolny przewód klimatyzacji jest skorodowany, w miejscu pod czarną osłoną.Swoja drogą zastanawiałem się, czy to nie jest bardziej powszechny problem skoro Nissan zabezpiecza właśnie ten dolny odcinek jakimś czarnym tworzywem. Jednak do rzeczy - dowiedziałem się, że przewód ten ma numer części: 924414ed0a. Niestety jest on praktycznie nie do dostania w necie. W serwisie dostałem informację, że koszt tej rurki to około 700zł i trzeba go ściągać do Polski,co potrwa około 8-10dni. Jakieś pojedyncze ogłoszenie było na Allegro,choć w przypadku używanego elementu to tez nie wiadomo w jakim on jest stanie. Moje pytanie to, czy znacie może jakiś sensowny i bardziej dostępny zamiennik tej części? Może ktoś z Was miał podobny problem i ma jakiś sposób jak go można rozwiązać,poza standardowym rozwiązaniem,czyli zakupem części przez serwis i wymianą? Zastanawiałem się też czy jest możliwość pospawania tego przewodu, w sumie jest to kawałek rurki o średnicy około 1cm, więc nie wygląda to na żadną super zaawansowaną technologię. Z drugiej strony to ile dobrze się orientuję to jest to przewód wysokiego ciśnienia więc z trwałością takiego rozwiązania może być różnie. W załączniku umieściłem zdjęcie, jest to cieńszy przewód i dokładnie to dolna jego część(niewidoczna na zdjęciu), która łączy się z chłodnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JasiQ Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Wiem jedynie że Nissan użył złego czynnika lub jest jakaś wada fabryczna bo 2 lata temu w ASO mi się przyznali. Po zakupie auta jak zajechałem to ca instalacje "musieli" mi wymienić i wtedy się o tym dowiedziałem. Nie pamiętam już czy było to na gwarancji czy nie ale jakas kosmiczna suma kilku tysięcy wyszła (chyba7-8) . Gdybyś miał gwarnacje myślę że można by było ich przycisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi