Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Stuk przy szybkim skręceniu kierownicą(film)

Batman404
 Share

Recommended Posts

Witam. Od kilku dni ewidentnie słyszę stuk przy skręcie kierownicy w lewo... Pochodzi gdzieś z okolicy krzyżaka kolumny... Ktoś może już to przerabiał? Słychać to na filmie  

Edited by Batman404

Trzeba by było zdjąć tą plastikową obudowe pod którą jest krzyżak  i zobaczyć czy wtedy stuka .

@kamyk82mówisz o tej obudowie którą widać na filmie tak? 

Spróbuję w weekend jakoś się tam dobrać i być może dowiem się czegoś więcej... Oby nic poważniejszego 

Do zdjęcia tej obudowy nie trzeba jakiś specyjalnych zaniegów ani narzędzi . 

Szarpnięcie lekkie i już zdjęta .

A pozwoli to żeby coś tam w ogóle zobaczyć? Bo w sumie wydaje mi się że stuknięcie słychać tylko kręcąc w lewą stronę 

Tak spokojnie jeżeli coś dzieje się dokładnie tam to będzie to widać . 

No to spróbuję jutro się tam dobrać... Drążek mógłby tak stukać? Maglownica? 

Nie wykluczone ale pod tą obudową jest krzyżak może coś się tam poluzowało i stuka .

Jeżeli zdejmiesz tą plastikową osłonę bedziesz miał jak na dłoni czy dziwięk nie pochodzi właśnie z tego miejsca . 

No ok... Jutro sprawdzę 

Plastik ściągnięty... Widać sam krzyżak bo pod nim jest już gumowa przelotka... Śruba na krzyżaku wydaje się nie być jakaś luźna... Chwytając ręką i kręcąc kierownicą nie czułem luzu ale być może jest tak minimalny że nie wyczułem go. Niestety nie miałem w danej chwili dostępu do narzędzi więc nie miałem klucza żeby spróbować dociagnąć śrubę 

Trzeba by było rozkręcić ten krzyżak i całkiem go zdjąć i zakręcić kierownicą i zobacz czy dalej stuka.

Za 2 tygodnie oddaje auto do mechanika więc chyba to zostanie dla niego... Jak już usterka będzie usunięta, dam znać co to było 

Ja bym tego do mechanika nie oddawał , odkręcenie krzyżaka to 5 minut roboty i wiadomo by było gdzie dalej szukać .

Edited by kamyk82

Do mechanika oddaje do usunięcia innej usterki i ogólnego przeglądu więc na to też zajrzy przy okazji 

Odnośnie stuków... Od 3 dni cisza i spokój.... Ściągnąłem plastik i prysnąłem środkiem smarującym w przelotke gumową bo czasami skrzypiało przy skręcaniu... Od tego czasu cisza... Dość dziwne to... Albo przypadek... W każdym razie stuki ustały