sq6oxf Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, mam peoblem z moim Pathfinderem, auto było w warsztacie na sprawdzeniu kół i trakcji. Po odebraniu auta, auto po starcie po killku sekundach gaśnie a teraz już przestało startować. Nie pojawiają się żadne błędy w ECU. Sprawdzone zostało, że napięcie na świece jest male lub jego brak. Czasem się pojawia i silnik pracuje normalnie po kilku próbach startu. Wygląda na to jakby brakowało jakiegoś napięcia sterującego (przegnity lub nie dokręcoony kabel?). Brak błędów podejżewam jest dlatego, że brakuje jakiegoś napięcia sterującego sterownik. Niestety nie znalazłem nigdzie schematu elektrycznego. W autodacie nie ma tej wersji silnikowej ? jedyne co znalazlem to serwisówka ale ciężko się ją czyta --> http://pdf.textfiles.com/manuals/AUTOMOBILE/NISSAN/pathfinder/2005_Pathfinder/pg.pdf i pełniejszą wersje (ale z reklamami) --> https://cardiagn.com/nissan-pathfinder-r51-series-esm-electronic-service-manual/ Generalnie doszedłem do tego, że brakuje napięcia na pinie E119 (D2*E119W/18: IPDM E/R (intelligent power distribution module engine room) strona 46 z pierwszego linku) który to załącza sterownik ale nie mogę znaleść gdzie to prowadzi dalej. Prawdopodobnie do sterownika "komfortu" ale nie jestem pewien. Moje pytanie jest takie czy ktoś z Was ma schemat elektryczny naszego auta? pozdrawiam Fryderyk Edytowane 1 Czerwca 2023 przez sq6oxf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Typowy problem Pathfinderów z USA zamów sobie przekażnik IPDM 284B7-CW29E ale tylko i wyłącznie oryginalny, dostepny w ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq6oxf Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Hey dzieki ten przekaznik montuje sie gdzie? W tej skrzynce w komorze silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Czarna skrzynka od strony pasazera w komorze silnika na scianie grodziowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq6oxf Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 ok, dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Daj znac czy pomogło. Czasami wymiany wymagają czujniki wałków rozrządu albo położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq6oxf Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Hey, chyba padł mi sterownik, właśnie wysyłam do Poznania do diagnosty, załączam schemat elektryczny jakby ktoś potrzebował ENGINE PERFORMANCE - Nissan Pathfinder XE 2005 - SYSTEM WIRING DIAGRAMS .pdf COMPUTER DATA LINES - Nissan Pathfinder XE 2005 - SYSTEM WIRING DIAGRAMS .pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Skąd taki wniosek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq6oxf Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Cześć, Padło ECU bo je uszkodziliśmy szukając błędu, jest nowy i silnik działa. Problemem były jak pisałeś (za późno ) przekaźniki. Zakupione na Amazon 7 EUR sztuka, wymienione wszystko gra i buczy. Człowiek na błędach się uczy rymując częstochowsko. Jakby ktoś potrzebował to w poznaniu jest dobra firma co programuje ECU. Ale jeszcze "rozprogramowały" mi się kluczyki więc jakby ktoś potrzebował to tutaj instrukcja --> https://www.programyourremote.com/classified/2007-nissan-pathfinder-keyless-entry-remote-fob-smart-key-programming-instructions-listing-5942.aspx Temat zamykamy pozdr F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi