Gość wszok Opublikowano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2005 Witam. mam n14 1,4 LX -zagazowany. niedawno przyspieszylem zaplon (poszlo o jakies 8-9mm!! ale do konca sruby zostalo jeszcze ze 3-4 mm i tak zostawilem bo sie boje zeby nie przecholowac) po tym zabiegu lepiej zaczal sie zbierac na niskich obrotach i pali 10l/100km wczesniej 11,5 ale na biegu jalowaym obroty mi skoczyly okolo 1200 obr/min na gazie, na benzynie troche mniej ale tez za duze. pojezdzilem z 2 tygodnie, obroty andal wysokie. nastepnie usunalem EGR i obroty spadly do 700-800 w zwiazku z tym mam pytanie czy to normalne ze po zatkaniu EGR obroty zmaleja?? teraz planuje wywalic katalizatory zeby sie lepiej zbieral na wysokich obrotach. ps. jaki tlumik koncowy? mianowicie alternatywa dla upgrade cichy ale przelotowy zeby podniesc a nie oslabic moc i moment. prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 16 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2005 U mnie po zatkaniu EGR nic sie nie zmienilo jezeli chodzi o obroty. Jak przyspieszales zaplon? po prostu kreciles te 8-9 mm w prawo ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 17 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2005 tak w prawo jak bys cos zakrecal (wode w kranie) tylko nie wiem czy nie przesadzilem. ale zostalo mi jeszcze jakies dobre 4 mm aczkolwiek na sluch to sie bojedalej krecic. teraz trzeba zobaczyc ile bedzie palil:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzesrock Opublikowano 20 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2005 co to jest EGR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 20 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2005 co to jest EGR ? System recylkulacji spalin. Proponuje korzystac z opcji "Szukaj" : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...p;highlight=egr Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KaZeLoT Opublikowano 20 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2005 niedawno przyspieszylem zaplon (poszlo o jakies 8-9mm!! ale do konca sruby zostalo jeszcze ze 3-4 mm i tak zostawilem bo sie boje zeby nie przecholowac) po tym zabiegu lepiej zaczal sie zbierac na niskich obrotach i pali 10l/100km wczesniej 11,5 ale na biegu jalowaym obroty mi skoczyly okolo 1200 obr/min na gazie, na benzynie troche mniej ale tez za duze. pojezdzilem z 2 tygodnie, obroty andal wysokie. nastepnie usunalem EGR i obroty spadly do 700-800 w zwiazku z tym mam pytanie czy to normalne ze po zatkaniu EGR obroty zmaleja?? A próbowałeś odłączyć akumulator, żeby zrestartowac kompa? Mi się zawsze po tym stabilizuje praca silnika ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 20 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2005 yyyyyyy... powiedzmy ze kompa nie ma bo to gaznikowiec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Pewno usuwająć EGR rozszczlniłeś dolot ? W jaki sposob dokonałeś zaślepienia EGR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 rozkrecilem cala rure wlozylem 2 grosze przy kolektorze i wszystko skrecilem razem. prze zaslepieniem mialem dosc wysokie obroty. teraz zanim sie dobrze rozgrzeje chodzi na dosc niskich.. ale nie gasnie.. tak jak by chodzil bez ssania...? :?: na bensynie az tak tego nie widac ale na gazie jest to bardzo widoczne w kazdym razie na niskich obrotach idzie dosc ladnie ale na wysokich jakos cienko... (wzgledem niskich ) ale to chyba spowodowane 2 katalizatorami.. takie mam wrazenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Podłąsz z powrodtem EGR i zobacz czy wszystko do normy wrociło. Gazniki to nie taka prosta zabawka, byc moze po takiej modyfikacji trzeba gaznik na nowo zestroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 wrocilem do poprzednich ustawuen. zalozylem zpowrotem EGR i obroty wrocily do normy ( czyli za szybkie) prubowalem regulowac pokretlem za gaznikiem do regulacjii przepustnicy ale odkrecilem na max i nic sie nie zmienilo. jak zakrecam to jest jeszcze szybciej. moze tak poregulowac srubami przy lince od gazu?? na gazniku. dodam ze obroty wzrozly po przyspieszeniu zaplonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 aha i jeszcze jedno przy nacisnieciu linki od gazu na max przy wylaczonym silniku otwiera sie tylko jedna przepustnica patrzac od gory to ta 1 z przodu druga zamknieta.. mam wiec pytanie czy ta druga dziala tylko jak jest wlaczony silnik? czy jakos elektronicznie sie odwiera? a moze to tak ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 drogą przepustnice otwiera podcisnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KOSA Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 aha i jeszcze jedno przy nacisnieciu linki od gazu na max przy wylaczonym silniku otwiera sie tylko jedna przepustnica patrzac od gory to ta 1 z przodu druga zamknieta.. mam wiec pytanie czy ta druga dziala tylko jak jest wlaczony silnik? czy jakos elektronicznie sie odwiera? a moze to tak ma byc ta druga się otwiera jak silnik pracuje pod wpływem podciśnienia - tak ma być - nie reguluj nigdy obrotów naciaganiem linki, przy gaźniku powinieneś mieć przynajmniej dwie śruby regulacyjne jedną od ustawienia przepustnicy, drugą od składu mieszanki, śrubą od składu mieszanki musisz tak kręcić żeby uzyskać jak najwyższe obroty a jak już uzyskasz te wysokie obroty to śrubą od przepustnicy przymykasz ją do takich obrotów jakie powinne być (wszystko na zasadzie powolnego kręcenia w jedna lub drugą stronę) bez EGR masz niższe obroty bo powietrze zasysane jest chłodniesze i silnik dostaje uboższą mieszankę (prawdopodobnie) a że nie masz wtrysku i kompa to silnik sam sobie tego nie wyreguluje, myslę że regulacja gaźnika wszystko załatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 11 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2006 zdiolem filterek i obudowe filtra i ukazala mi sie od gory srubeczka z prawej gornej strony patrzac od gury na gaznik pokrecilem troche i obroty sie zmniejszyly teraz zobaczymy ile bedize palil czy czasem cos nie nagrzebalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi