Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

gumimis
 Share

Recommended Posts

Jeżeli ktoś chciałby zmienić oświetlenie tablicy rejestracyjnej ze zwykłego na ledowe to można zastosować lampki Renault/Nissan model 265108990C zamiast oryginalnie montowanego 265108990E.
Montaż P&P

• Thanks 1

8 godzin temu, gumimis napisał:

Jeżeli ktoś chciałby zmienić oświetlenie tablicy rejestracyjnej ze zwykłego na ledowe to można zastosować lampki Renault/Nissan model 265108990C zamiast oryginalnie montowanego 265108990E.
Montaż P&P

a jakia jest barwa swiatla? Biala czy żółta ciepla?

W dniu 20.07.2023 o 02:40, Bilunia napisał:

A ja wymieniłem u siebie na coś takiego:
...

5 minut roboty z wymianą. Silne białe zimne światło.

Tych lampek jest pełno na portalach. Tylko mnie nie podoba się jak oświetlenie tablicy rejestracyjnej jest nienaturalnie mocne/jasne dlatego kupiłem oryginały Nissana/Renault. A te zamiennika świecą bardzo mocno.

W dniu 20.07.2023 o 06:33, fruko napisał:

a jakia jest barwa swiatla? Biala czy żółta ciepla?

Barwa biała - jutro wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia

10 godzin temu, gumimis napisał:

Tych lampek jest pełno na portalach. Tylko mnie nie podoba się jak oświetlenie tablicy rejestracyjnej jest nienaturalnie mocne/jasne dlatego kupiłem oryginały Nissana/Renault. A te zamiennika świecą bardzo mocno.

Barwa biała - jutro wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia

Ok czekamy na foto

Wrzuć info (link), gdzie kupowałeś.

A jaki jest sens oświetlania tablicy tak jasno? Bo chyba nie o to, że zderzak ma być tak pięknie oświetlony?

Bo na temat wyglądu nie będę sie wypowiadał.

Z jakiego auta są te ledowe na zdjęciu i w jakim aucie? Oryginalne czy zamienione? Pytam bo też zmieniłem na podobne (ja akurat z einparsa, ale z wyglądy w zasadzie to samo)  co bilunia. Ale światło za mocne. W clio mam ledy i jak mierzyłem z zewnątrz to wymiarowo w zasadzie to samo chyba było. Ale reszty nie mierzyłem bo nie chcę wygrzebywać ze zderzaka tych lampek, zwłaszcza że w pulsarze jedno złamałem, a niby widziałem jak się wyciąga... W j12 nie ma ledów?

Jackset jeśli piszesz w nawiązaniu do zdjęcia oryginału to wcrzeczywistości nie ma takiego mocnego podświetlenia, tylko na zdjęciu tak wyszło.

W J12 jak i T33 nie ma ledów oświetlenia tablicy rejestracyjnej w standardzie.
Zamontowane lampki to oryginalne lampki Renault/Nissan - montowane są we wszystkich nowych autach grupy Renault -> każde nowe Renault i Dacia je praktycznie ma więc jak świecą można często zobaczyć w rzeczywistość na ulicy.

Zdjęcie niestety jest mocno rozjaśnione przez aparat - w rzeczywistości te lampki nie świecą tak mocno jak to wygląda na zdjęciu

Tutaj kupiłem

image.thumb.png.94ab5c812ed4dbe62626824710dce495.png

image.thumb.png.5a714f166628568dfb38cc97b80d7a23.png

Dla porównania - tak mój telefon rozjaśnił światła mijania

image.thumb.png.52c725a6234e552006afd3365ef4805d.png

Edited by gumimis

No to mnie to wygląda, że mam to samo. Nic tylko wygrzebać z clio i porównać z tymi co wyciągnąłem z pulsara. Jakby było to samo, znaczy pasujące to kupić drugi komplet i założeć jako retrofit :) Tylko boję się, że połamię...

20230723_115609.jpg

3 godziny temu, tomkek1912 napisał:

Tylko boję się, że połamię...

W Pulsarze podważasz z jednej strony pazurkami i wyjdzie bez problemu:spoko:. Dobrze to robić przy nagrzanej klapie.
Zerknij na filmik TUTAJ

Edited by Bilunia

• 4 weeks later...

Powrót do tematu.

W oryginalnych lampkach do oświetlenia tablicy są żarówki zwykle w5w. Wystarczy wyciągnąć lampke i wymienić na żarówke  MARBA WHITE EFFEKT  (założyłem takie) i jest oświetlenie białe które świeci na tablice a nie jak w przypadku LED oświetla zderzak i droge. Koszt tych żarówek to niecałe 10 zł a efekt super.

• Like 2

Dodaj proszę zdjęcie
PS. uszczelniałeś lampki po wymianie żarówki ?

EDIT: nie miałem czasu aby założyć ponownie "zwykłe lampki" i zrobić zdjęcia porównawcze (postaram się to zrobić) ale przejrzałem filmiki na YT i standardowe żarówki podobnie jak LED, oświetlały krawędź pokrywy i zderzaka.

image.thumb.png.ad91a8e0f15ef15952ba8909e3587d88.png

Edited by gumimis

• 2 weeks later...
On 8/15/2023 at 6:37 AM, fruko said:

Powrót do tematu.

W oryginalnych lampkach do oświetlenia tablicy są żarówki zwykle w5w. Wystarczy wyciągnąć lampke i wymienić na żarówke  MARBA WHITE EFFEKT  (założyłem takie) i jest oświetlenie białe które świeci na tablice a nie jak w przypadku LED oświetla zderzak i droge. Koszt tych żarówek to niecałe 10 zł a efekt super.

@fruko Jak dostałeś się do żarówki, wyjąłem lampki i wypiąłem je, ale za chiny nie wiem jak wyjąć żarówkę bez dewastacji lampki.

Edited by Kadius

musisz odciąć/oderwać tę piankę co jest dookoła lampki i wtedy masz dostęp do zaczepów tej przeźroczystej pokrywki.

• Like 1

Pany, spaliła mi się jedna żarówka w podświetleniu tablicy. Czytam że akurat ktoś niedawno przerabiał wymianę. Warto wymieniać te żarówki czy może lepiej cale lampi nowe Renault?

• 3 weeks later...

Zależy od budżetu: 2 żarówki kupisz za kilka-kilkanaście złotych. Lampki ledowe Nissan/Renault to 80-100zł sztuka.