Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Luz półosi w skrzyni biegów

kasjopej
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przyszła pora na wymianę piast z łożyskami z przodu. Łożyska już "huczały"  ale luzów nie było przebieg 165kkm. Samochód rozebrany i półosie wyjęte z piast koła. Dzięki temu mogłem się przyjrzeć ich stanowi. Zauważyłem że zarówno z prawej jak i lewej strony półosie od strony skrzyni biegów posiadają luz. Zastanawiam się czy ten luz to kwesta zużycia czy też to jest normalne

W załączeniu linki do filmów:

To jest luz międzyzębny w przekładni. Normalne. 

11 minut temu, cezzar1 napisał:

To jest luz międzyzębny w przekładni. Normalne. 

Dzięki za wyjaśnienie.

Mam też jeszcze jeden dylemat. Czujnik ABS-u jest ta zapieczony, że nie da się go wyjąć. Po zdemontowaniu piasty próbowałem wybić go od środka ale delikatnie aby go nie zniszczyć. Niestety bez efektu. I teraz się zastanawiam czy nie wybić go licząc się ze zniszczeniem i wymianą na nowy aby w razie przyszłego uszkodzenia nie wymieniać czujnika z koniecznym demontażem piasty? koszt czujnika to 70zł więc niewiele ale nie trzeba będzie demontować piasty.

Jest problem z tymi czujnikami. Spróbuj jakiegoś odrdzewiacza. Otwór w którym siedzi czujnik zarasta rdzą i stąd problem z jego wyjęciem. Ale ja bym go nie ruszał póki działa. Naprawdę trzeba demontować piaste? Nie przyglądałem się jak jest zamocowany. 

6 minut temu, cezzar1 napisał:

Jest problem z tymi czujnikami. Spróbuj jakiegoś odrdzewiacza. Otwór w którym siedzi czujnik zarasta rdzą i stąd problem z jego wyjęciem. Ale ja bym go nie ruszał póki działa. Naprawdę trzeba demontować piaste? Nie przyglądałem się jak jest zamocowany. 

Czujnik spryskany i czeka do jutra. Na youtubie są filmy, że można rozwiercić urwany czujnik i włożyć nowy. Tutaj niestety czujnik jest prostokątny a na końcu schodkowany. Ta więc wg mnie po urwaniu z zewnątrz trzeba demontować piastę i wybijać od środka

IMG20230720184839.jpg

IMG20230720184824.jpg