Kamikaze Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Witam, Posiadam QQ rocznik 2016, silnik 1.6 dig-t 163 km. Dwa miesiące temu pojawiły się problemy z przegrzewaniem auta - po kilku kilometrach jazdy przy zatrzymaniu na światłach temperatura silnika skacze w górę ( dochodzi do czerwonego pola) w czasie jazdy nie ma problemu, bo powietrze samo schładza chłodnice - wtedy tem. utrzymuje sie około 90 stopni. Wiatrak na chłodnicy nie chodzi, chociaż bez problemu się obraca gdy poruszę go ręką. Klimatyzacja działa dopiero, kiedy samochód jest w ruchu - zatrzymanie na światłach powoduje rozłączenie sprężarki i leci gorące powietrze. Klima ustawiona na auto działa w kratkę tzn. podczas ruszania wyłącza całkowicie nawiew na 2- 3 sek pomimo np 4 kresek na panelu. Podczas ostatniej trasy przestał całkowicie działać, dopiero ustawienie nawiewu ręcznie naprawiło problem. Bezpieczniki sprawdzone, raczej wszystkie w porządku. Trzy tygodnie temu uzupełniłem czynnik w klimatyzacji - brakowało ok 60 g. Klima dalej chłodzi jedynie podczas jazdy i wyłącza się na postoju (rozłącza sprzęgło). Płyn chłodniczy uzupełniony (pękł wężyk) - problem z przegrzewaniem się dalej występuje. Czy ktoś doświadczył podobnej usterki? Gdzie szukać ewentualnego problemu? Dwa razy samochód wylądował u mechanika, nie udało się znaleźć źródła problemu, a nawet krótka jazda po mieście powoduje, że muszę np włączyć ogrzewanie na max by jakkolwiek schłodzić silnik w korku/na swiatłach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekCC Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 Ewidentnie problem z silnikiem wentylatora chłodnicy. Sprawdź go na krótko czy sie kręci i czy ma dwie prędkości.Wszystkie opisane przez Ciebie problemy są z nim związane.Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzyk Posted August 23, 2023 Share Posted August 23, 2023 j.w nie jestem elektrykiem - ale jeżeli nie włącza się wentylator...... może ja bym zaczął od błahostki - bezpiecznik wentylatora??? Może jak mówisz - był na serwisie - może kabelek im się spiął z masą - i strzeliło? mi tak kilka razy w starych czasach - bezpieczniki padały jak radio montowałem W motocyklu - jest czujnik na chłodnicy co załącza wentylator wystarczyło spiąć wtyczkę - i wentylator ruszał jak był sprawny. nie wiem jak to obmyślili w qq. Ale połowa czujników jest wyłączona spod kompa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts