Celmot Posted September 17, 2023 Share Posted September 17, 2023 Witam, mój Qq odmówił współpracy czyli przestał palić. Najpierw w trasie na gazie zaczął przerywać i tracić moc, jednocześnie zapalała się lampka silnika, po zgaszeniu i próbie ponownego uruchomienia nie pali. Komputer wskazał na wypadanie zapłonu. Podejrzewam że przyczyną może być czujnik położenia wału. Tylko gdzie on się znajduje? Qashqai J10 2.0 benzyna-gaz 2007r Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted September 17, 2023 Share Posted September 17, 2023 sprawdził bym ciśnienie na cylindrach, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celmot Posted September 18, 2023 Author Share Posted September 18, 2023 13 godzin temu, DINO napisał: sprawdził bym ciśnienie na cylindrach, Dzięki za sugestie - pewnie i to mnie czeka. Ale "padł" w czasie jazdy, zastanawiam się czy to możliwe aby tak nagle, bez żadnych wcześniejszych objawów padło ciśnienie? Czy nie powinien palić na trzech cylindrach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted September 19, 2023 Share Posted September 19, 2023 Ja bym sprawdził najpierw czy są jakieś błedy na kompie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celmot Posted September 19, 2023 Author Share Posted September 19, 2023 6 godzin temu, OsobaNN napisał: Ja bym sprawdził najpierw czy są jakieś błedy na kompie. W dniu 17.09.2023 o 19:03, Celmot napisał: Komputer wskazał na wypadanie zapłonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted September 19, 2023 Share Posted September 19, 2023 Jakie DTC dokładnie? ... bo wypadanie zapłonu to generalnie świece, cewki, przewody albo padł cylinder... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celmot Posted September 19, 2023 Author Share Posted September 19, 2023 (edited) niestety nie wiem. Ten co odczytywał myślał, że jak skasuje to coś poprawi. no i ... Ale zastanawia mnie fakt, że przestał palić bez żadnych wcześniejszych objawów. Uszkodzona cewka lub świeca powinien nie mieć mocy itp. (chyba) Wszystkie cztery cewki na raz by padły? Edited September 19, 2023 by Celmot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted September 19, 2023 Share Posted September 19, 2023 mi kiedyś jak jeszcze miałem P11.144 w SR20DE pękł łańcuch, objawy były takie jak opisujesz, kręcił nie odpalał odkręć korek oleju i zobacz czy klawiatura działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celmot Posted September 25, 2023 Author Share Posted September 25, 2023 Problem rozwiązany. Winna była pompa paliwa która nie dawała ciśnienia. Po wymianie wszystko (jak na razie ) jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Utrzymaj przynajmniej 1/2zbiornika PB to problem nie wrici Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts