Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

gdzie czujnik położenia wału

Celmot
 Share

Recommended Posts

Witam, mój Qq odmówił  współpracy czyli przestał palić. Najpierw w trasie na gazie zaczął przerywać i tracić moc, jednocześnie zapalała się lampka silnika, po zgaszeniu i próbie ponownego uruchomienia nie pali. Komputer wskazał na wypadanie zapłonu. Podejrzewam że przyczyną może być czujnik położenia wału. Tylko gdzie on się znajduje?  Qashqai J10 2.0 benzyna-gaz 2007r

13 godzin temu, DINO napisał:

sprawdził bym ciśnienie na cylindrach, 

Dzięki za sugestie - pewnie i to mnie czeka. Ale "padł" w czasie jazdy, zastanawiam się czy to możliwe aby tak nagle, bez żadnych wcześniejszych objawów padło ciśnienie? Czy nie powinien palić na trzech cylindrach? 

6 godzin temu, OsobaNN napisał:

Ja bym sprawdził najpierw czy są jakieś błedy na kompie.

W dniu 17.09.2023 o 19:03, Celmot napisał:

Komputer wskazał na wypadanie zapłonu.

Jakie DTC dokładnie? ... bo wypadanie zapłonu to generalnie świece, cewki, przewody albo padł cylinder... 

niestety nie wiem. Ten co odczytywał myślał, że jak skasuje to coś poprawi. no i ...

Ale zastanawia mnie fakt, że przestał palić bez żadnych wcześniejszych objawów. Uszkodzona cewka lub świeca powinien nie mieć mocy itp. (chyba)  Wszystkie cztery cewki na raz by padły?

Edited by Celmot

mi kiedyś jak jeszcze miałem P11.144 w SR20DE pękł łańcuch, objawy były takie jak opisujesz, kręcił nie odpalał odkręć korek oleju i zobacz czy klawiatura działa 

Problem rozwiązany. Winna była pompa paliwa która nie dawała ciśnienia. Po wymianie wszystko (jak na razie :) ) jest ok.

Utrzymaj przynajmniej 1/2zbiornika PB to problem nie wrici