Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Błąd p300

maciekq
 Share

Recommended Posts

Check engine swieci, i wywalało  błąd p300 - trudności z zapalaniem, na wolnych obr falował, lubił zgasnąć, mało mocy i spalanie 10l/100km

Wymieniłem świece + cewki  auto odżyło, brak falowania, pali od strzału, moc ok, spalanie 6,5l/100  ale P300 dalej sie zapala. 

Jakieś pomysły ?  zawór zmiennych faz rozrządu ? odma ? 

aaa no fakt ... P0300  ( Random/multiple cylider - misfire .... ) 

P0300 to wypadnie zapłonu na wielu cylindrach. Ale tutaj może być ciekawie... czujnik położenia wału.. jeśłi jest problem z sygnałem do ECM to mamy wypanie zapłonu. ECM w przypadku wypadania zapłonu sprawdza co 200 obrotów sygnał z czujnika. Jeśłi nie dojdzie do uszkodzenia katalizatora to MIL gaśnie i nie ma błedu. Jeśłi dojdzie albo może dojść do uszkodzenia kata masz bład stały i MIL. Nie wiem czy masz lampke alladyna świecąca bo nie napisałeś. Jeśli nie doszło do uszkodzenia kata, albo nie dojdzie to jest pogorszenie jakosci spalin i masz dalej MIL przy kolejnym odpaleniu pojazdu. 

Sprawdzic trzeba by było czujnik położenia wału ( wałka też tak dla pewności ) , kata, i lambdy, ciśnienie paliwa i wtryski, kąt wyprzedzenia zapłonu, tarcze sygnałową bo reszte wymieniłeś.

Ogólnie troche zabawy jest.

dzieki za pokierowanie .... się widać nie skończy szybko

ps. ew jakieś przebicia na wiązce ? ... 

19 minut temu, OsobaNN napisał:

P0300 to wypadnie zapłonu na wielu cylindrach. Ale tutaj może być ciekawie... czujnik położenia wału.. jeśłi jest problem z sygnałem do ECM to mamy wypanie zapłonu. ECM w przypadku wypadania zapłonu sprawdza co 200 obrotów sygnał z czujnika. Jeśłi nie dojdzie do uszkodzenia katalizatora to MIL gaśnie i nie ma błedu. Jeśłi dojdzie albo może dojść do uszkodzenia kata masz bład stały i MIL. Nie wiem czy masz lampke alladyna świecąca bo nie napisałeś. Jeśli nie doszło do uszkodzenia kata, albo nie dojdzie to jest pogorszenie jakosci spalin i masz dalej MIL przy kolejnym odpaleniu pojazdu. 

Sprawdzic trzeba by było czujnik położenia wału ( wałka też tak dla pewności ) , kata, i lambdy, ciśnienie paliwa i wtryski, kąt wyprzedzenia zapłonu, tarcze sygnałową bo reszte wymieniłeś.

Ogólnie troche zabawy jest.

alldyna brak ?

To masz ciekawy przypadek, sprawdzil bym czujnik polozenia walu i walka. 

• 2 months later...

walka trwa dalej: 

wymieniłem czujniki położenia wału i wałka - bez sukcesu

sprawdziłem instalacje pobieżnie i  w  wiązce przechodzącej obok kolektora znalazłem dwa przetarte przewody - jeden dochodził do czujnika A wałka  ( blizej szyby ) drugi do jednej z cewek + na wtyczce czujnika B przełamany przewód + pęknięty zaczep wtyczki - naprawiałem ale nie pomogło.

dodatkowo pojawiają sie błędy: C1130(00) oraz UI405(81)  + P0340 sensor A, Bank 1  - i wtedy auto nie odpala  ..................... po 10 min zapala normalnie

podejrzewam uszkodzenie gdzieś  w instalacji el. ,- jakaś kostka zaśniedziała lub cos równie durnego  ? .... 

wróżka potrzebna chyba

Jeśli są przetarte / przerwane przewody to należy to naprawić. Pozostałe błędy są powiązane z ESM i wiązką przewodów..  Sprawdził bym przewody te które opisałęś jako uszkdozone oraz połaczenie do ESM. 

16 minut temu, OsobaNN napisał:

Jeśli są przetarte / przerwane przewody to należy to naprawić. Pozostałe błędy są powiązane z ESM i wiązką przewodów..  Sprawdził bym przewody te które opisałęś jako uszkdozone oraz połaczenie do ESM. 

jako amator zapytam: ESM - co to  ? komputer ?

ECM albo ESM.. zalezy kto to nazywa...  Engine Control Module czyli tak, jednostka sterujaca silnikiem.

Teraz, OsobaNN napisał:

ECM albo ESM.. zalezy kto to nazywa...  Engine Control Module czyli tak, jednostka sterujaca silnikiem.

zrozumiano ! ?

• 3 weeks later...

i bujam sie dalej,

diagnostyka zrobiona na TEXA IDC5 wywala rózne, niespójne błędy: C1130 Sygnał Silnika 1, U1405 Sygnał momentu silnika, oczywiscie P0300, P0340 Bank 1, 

szukam juz na czuja nawet kompresje chyba sprawdzę ?

• 1 month later...

no to temat rozwiązany: foto poniżej wyjaśnia wszytko  ..... brak komprsji był na 1 i 2 gim cylindrze

skończyło sie na planowaniu głowicy + gniazd itd

tadam !!

WhatsApp Image 2024-02-13 at 14.03.23.jpg