Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Siłowniki, sprężyny gazowe szyby w tylnej klapie bagażnika.

Filip
 Share

Recommended Posts

Witam.

Kojarzy mi się, że ten temat był kiedyś poruszany ale nie mogę go odnaleźć.

Nie mniej jednak nie był jakoś wielce rozbudowany i jakoś specjalnie rozwiązany a ciężko by mi było uwierzyć, że dotyczy tylko wąskiej grupy użytkowników Pathfindera R51.

Mianowicie czy osoby, które wymieniały siłowniki unoszące szybę w klapie bagażnika mogą napisać jakich zamienników użyły? Jakiego producenta?

Po długich poszukiwaniach, ze względu na specyfikę rozwiązania mocowań, mogłem trafić tylko na to:

https://zerd.pl/nissan-pathfinder-r51-04-silowniki-teleskopy-sprezyny-gazowe-szyby-bagaznika-90461-ea500-p-5623.html

to samo tylko na Allegro: https://allegro.pl/oferta/nissan-pathfinder-r51-silowniki-teleskopy-szyby-13838524036

a w komentarzu aukcji: "za mocne do szyby, musiałem wymienić tylko jeden, po wymianie dwóch zamykanie szyby było ryzykowne mocno się wyginała".

Czy są osoby, które zastosowały ten sam siłownik i rzeczywiście jest za mocny?

• 2 weeks later...

Cześć. 

Swego czasu kupiłem siłowniki w sklepie Grene. Dobrane według opisu na siłowniku i wielkości tychże siłowników. Działały a cena była dość niska.

Pozdr

Ml

• Like 1

Ok to chyba zakupię w ZERD. I wydaje mi się to jedyna opcja bo nie wiem jak w innych rocznikach (mój jest z 2005) mam specyficzne końcówki na siłownikach szyby klapy bagażnika. Jakiś czas temu zamówiłem bez większego wczuwania się w temat i przyszły niejako standardowe - nakładane na główkę mocującą. W moim Pathfinderze te główki są względem siebie w innych płaszczyznach i jedna końcówka musi pozwalać na obrót wielopłaszczyznowy gdy szyba wykonuje ruch. I takich końcówek na siłownikach - sprężynach gazowych nie ma chyba nigdzie. Czy w Grene były właśnie takie?

IMG_0366.JPG

IMG_0367.JPG

IMG_0368.JPG

IMG_0369.JPG

Końcówki sa wymienne, są wykręcane. 

Edited by Mleczko
Błąd

• 3 weeks later...
W dniu 27.10.2023 o 14:49, Filip napisał:

Witam.

Kojarzy mi się, że ten temat był kiedyś poruszany ale nie mogę go odnaleźć.

Nie mniej jednak nie był jakoś wielce rozbudowany i jakoś specjalnie rozwiązany a ciężko by mi było uwierzyć, że dotyczy tylko wąskiej grupy użytkowników Pathfindera R51.

Mianowicie czy osoby, które wymieniały siłowniki unoszące szybę w klapie bagażnika mogą napisać jakich zamienników użyły? Jakiego producenta?

Po długich poszukiwaniach, ze względu na specyfikę rozwiązania mocowań, mogłem trafić tylko na to:

https://zerd.pl/nissan-pathfinder-r51-04-silowniki-teleskopy-sprezyny-gazowe-szyby-bagaznika-90461-ea500-p-5623.html

to samo tylko na Allegro: https://allegro.pl/oferta/nissan-pathfinder-r51-silowniki-teleskopy-szyby-13838524036

a w komentarzu aukcji: "za mocne do szyby, musiałem wymienić tylko jeden, po wymianie dwóch zamykanie szyby było ryzykowne mocno się wyginała".

Czy są osoby, które zastosowały ten sam siłownik i rzeczywiście jest za mocny?

Kupiłem w aliekspres kpl siłowników w 2020 roku za jakieś śmieszne pieniądze. Chodzą do dziś.

• 4 weeks later...
W dniu 8.11.2023 o 15:37, Mleczko napisał:

Końcówki sa wymienne, są wykręcane. 

Dziękuję za podpowiedz. Próbowałem wcześniej ale mało umiejętnie "poprosiłem" aby się wykręciły. Są wykręcone więc jeszcze raz dziękuję Mleczko, wszystkim też za odpowiedzi i przy okazji życzę wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt. :)