Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Szyby tylne, prowadnice

ahilles
 Share

Recommended Posts

ostatnio zauważyłem ciężko pracujące tylne szyby, czym najlepiej można przesmarować prowadnice?

2 godziny temu, ahilles napisał:

czym najlepiej można przesmarować prowadnice?

Zarówno prowadnice, jak i uszczelki drzwi/klap powinniśmy przesmarować wazelinką. Dostaniesz nawet w aptece. Drzwi nie przymarzną i szybki śmigają bez oporów.

Spray z silikonem też jest OK.

Edited by Bilunia
  • Upvote 1

no wiec, jak masz problem z tylnymi szybami to pierwsze co, to sprawdz czy nie ma tam brudu albo jakichs smieci. czasami to tylko kwestia wyczyszczenia ? jak to nie pomoze, to mozna uzyc specjalnego smaru do prowadnic szyb. najlepiej taki na silikonowej bazie, bo nie zaszkodzi gumom uszczelniajacym i plastikom. ? znajdziesz to w kazdym sklepie motoryzacyjnym, a nawet na stacjach benzynowych. tylko pamietaj, zeby nie nakladac tego za duzo, bo potem to bedzie wszedzie, tylko nie tam gdzie trzeba. ? a jak juz nałożysz, to kilka razy otworz i zamknij szybe, zeby ten smar dobrze sie rozprowadzil. jak masz jakis stary pędzel to mozesz nim smar rozprowadzic, zeby bylo rownomiernie. ? i nie zapomnij potem wytrzec nadmiaru, bo jak sie kurzy to bedzie lipa. ? i tak ogolnie to dobrze jest te prowadnice smarowac regularnie, zeby potem nie bylo niespodzianek. jakby co to mozna tez sprawdzic czy szyba chodzi rowno, bo jak jest krzywo to tez moze ciezej chodzic. no i to chyba tyle, trzymaj sie i powodzenia! ??

Mialem to samo po paru latach w J10. To przez rzadkie uzywanie tylnych szyb.

I (o zgrozo ?) żonka kiedyś wręcza mi kremik i mówi "a posmaruj no to tam"20231110_112607.thumb.jpg.db507250433cf3a82a8c77f22a7ba1bd.jpg

ja tylko dobrałem narzedzia ? od starych golarek do przeczyszczenia i napackania do prowadic.20231110_112716.thumb.jpg.380d0c95d59ed77103b3ca18e5149d9f.jpg

Zaleta to nie brudzi i ladnie pachnie.

Edited by JackSet

23 minuty temu, JackSet napisał:

... żonka kiedyś wręcza mi kremik...

Szkoda tylko, że zasłoniłeś paluchami nazwę firmy tego kremiku:bezradny:

Edit.

Ale już znalazłem aflofarm-krem-do-rak-glicerynowo-cytryno

Edited by Bilunia

49 minut temu, Bilunia napisał:

Szkoda tylko, że zasłoniłeś paluchami nazwę firmy tego kremiku:bezradny:

Edit.

Ale już znalazłem aflofarm-krem-do-rak-glicerynowo-cytryno

Nie mialem upoważnienia ? ! A i prowizji nie uzgodnienilem

I jeszcze mam taki patent od żony, tj. do smarowania prowadnic w jej orbitreku.20231112_173533.thumb.jpg.436b3f5b4f89ad931e84b58159707854.jpg20231112_173545.thumb.jpg.b244d6eb3eba654c78d235e700637612.jpg