mc55 Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Mam J11 z 2014 , 1.6 dci , automat. Dziś dotknęło i mnie, padł wentylator, a raczej śmigło poluzowało się na trzpieniu i wpada w rezonans i strasznie telepie całą ramką. Zamówiłem już nowy, ale pytanie do Was. Czy ktoś wymieniał w tym modelu ? Pytam bo muszę to zrobić sam a nie mam za bardzo warunków i chcę wiedzieć na co się na stawić, czy da się go wyjąć bez demontażu chłodnic. Widzę ze część środkowa przedniego pasa jest chyba możliwa do zdemontowania, czy ktoś podpowie ? Druga rzecz, na alternatorze po prawej stronie , na plastikowym elemencie widać że jest pokryte olejem. Wytarłem, ale po zrobieniu ok 40 km znowu to samo. Wąż od spodu suchy, sprawdzałem dwa razy , od strony silnika też żadnego wycieku nie widać. Ktoś miał podobny przypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacoob Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Zerknij na ten filmik - generalnie raczej super łatwo nie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc55 Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 11 godzin temu, Jacoob napisał: Zerknij na ten filmik - generalnie raczej super łatwo nie jest Dzięki, filmiik obejrzałem ale wcześniej już wymieniłem, w dci jest ciut gorzej bo wąż chłodnicy intercolera zasłania jedną śrubę mocowania chłodnicy. Jeśli ktoś ma podniesione auto albo kanał to nie ma problemu, ja robiłem niestety bez tych udogodnień i trzeba kombinować z odkręcaniem dolnych śrub wentylatora. Dla osób co mają 1.6 dci to sprawdzajcie czy nie ma luzu na śmigle bo u mnie praktycznie odpadło (a wytrzymało ponad 200 tyś), ale w ASO powiedzieli mi że w tych modelach to była nagminna awaria nawet przy małych przebiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacoob Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 ja mam 91k przebiegu i muszę wymienić wentylator - ASO powiedziało, że to robota na ok 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi