hetman83 Posted November 27, 2023 Share Posted November 27, 2023 Pacjent Nissan Micra K12 2004 1.4, żarówka podświetlenia tablicy nie działa, napięcie w kostce jest, napięcie w miejscu gdzie wkłada się żarówkę też jest, wkładam żarówki różne ale taki sam rodzaj i nic, wziąłem dobre kabelki (sprawdzone miernikiem) i łącze styki w miejscu gdzie wchodzi żarówka z żarówką obok, i żadna nie świeci, jak to jest możliwe ?? dla mnie to zagadka lasu. niemożliwe że wszystkie żarówki które sprawdzałem są złe, dwie były nowe a 1 używana. Szukałem bezpiecznika od tej żarówki ale jeśli były zły to chyba nie było by tam napięcia w kostce? Bezpiecznika nie mogę wygooglować, możliwe że go nie ma a żarówka ta jest połączona z prawym tylnym światłem postojowym które działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek00 Posted November 27, 2023 Share Posted November 27, 2023 Sprawdz miejsce masowania napiecie na mierniku moze ci pokazywac ale jak co zrobisz tester z zarowki moze nie swiecic. Ja obstawiam mase.Przyloz tester do dodatniego bieguna w osadzeniu zarowki i minus gdzies do masy poza klapa bagaznika jak bedzie swiecic to slaba masa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hetman83 Posted November 27, 2023 Author Share Posted November 27, 2023 tzn jak to dokładnie zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek00 Posted November 27, 2023 Share Posted November 27, 2023 Biezesz zarowke 12v podpinasz do niej dwa kabelki do plusa i minisa. Potem plus przykladasz do miejsca styku "+" zarowki podswietlenia tablicy a drugi kabel minus przykladasz np gdzies do srubki badz innego elementu w bagazniku tak aby na nich nie bylo lakieru. Jesli zaswieci to slaba masa.Wysłane z mojego moto g52 przy użyciu Tapatalka 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hetman83 Posted November 28, 2023 Author Share Posted November 28, 2023 zrobiłem jak pisałeś i lampka się nie zapaliła. później sprawdziłem czy jest masa, połączyłem miernikiem blache w bagazniku i mase w gnieździe żarówki i piszczało więc jest ok, połączenie masy blachy w bagażniku z plusem w gnieździe pokazywalo 12V. żarówka sprawna a nie świeci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr1995ggg Posted December 9, 2023 Share Posted December 9, 2023 A może gniazdo nie przewodzi dobrze prądu wyszukać dokładnie blaszki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts