Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Micra k12, napięcie jest a żarówki nie świecą.

hetman83
 Share

Recommended Posts

Pacjent Nissan Micra K12 2004 1.4, żarówka podświetlenia tablicy nie działa, napięcie w kostce jest, napięcie w miejscu gdzie wkłada się żarówkę też jest, wkładam żarówki różne ale taki sam rodzaj i nic, wziąłem dobre kabelki (sprawdzone miernikiem) i łącze styki w miejscu gdzie wchodzi żarówka z żarówką obok, i żadna nie świeci, jak to jest możliwe ?? dla mnie to zagadka lasu. niemożliwe że wszystkie żarówki które sprawdzałem są złe, dwie były nowe a 1 używana. Szukałem bezpiecznika od tej żarówki ale jeśli były zły to chyba nie było by tam napięcia w kostce? Bezpiecznika nie mogę wygooglować, możliwe że go nie ma a żarówka ta jest połączona z prawym tylnym światłem postojowym które działa. 

Sprawdz miejsce masowania napiecie na mierniku moze ci pokazywac ale jak co zrobisz tester z zarowki moze nie swiecic. Ja obstawiam mase.
Przyloz tester do dodatniego bieguna w osadzeniu zarowki i minus gdzies do masy poza klapa bagaznika jak bedzie swiecic to slaba masa.

Biezesz zarowke 12v podpinasz do niej dwa kabelki do plusa i minisa. Potem plus przykladasz do miejsca styku "+" zarowki podswietlenia tablicy a drugi kabel minus przykladasz np gdzies do srubki badz innego elementu w bagazniku tak aby na nich nie bylo lakieru. Jesli zaswieci to slaba masa.

Wysłane z mojego moto g52 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

zrobiłem jak pisałeś i lampka się nie zapaliła. później sprawdziłem czy jest masa, połączyłem miernikiem blache w bagazniku i mase w gnieździe żarówki i piszczało więc jest ok, połączenie masy blachy w bagażniku z plusem w gnieździe pokazywalo 12V. żarówka sprawna a nie świeci. 

• 2 weeks later...

A może gniazdo nie przewodzi dobrze prądu  wyszukać dokładnie blaszki