kosa1121 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) Dzień dobry - zakupiłem w lecie w/w auto. Bardzo słabo teraz grzeje w zimie. Wskaźnik nagrzania silnika bardzo powoli sie podnosi. Czy to norma w tych autach, czy coś jest zepsute? Edytowane 28 Listopada 2023 przez kosa1121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Jeśli dobrze rozumiem chodzi o dlugi czas osiagania temperatury pracy przez silnik. Co oznacza długi czas ... bo dla jednych to 5 min a dla drugich 15. Ogólnie, to w warunkach niskich temperatur zewnetrzych, zwłaszcza jak pojazd stoi na zewnątrz to osiagniecie temperatury pracy chwile trwa. Jeśli jest włączone ogrzewanie wnętrza ten czas się rozciaga się dalej. Zależy to też od obciążenia również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosa1121 Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Długo się nagrzewa silnik do swojej temperatury pracy a tym samym słabo grzeje wewnątrz kabiny, ale kolega mówi, że diesle tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Dci wolniej się rozgrzewają niż benzyna niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 (edytowane) Sprawdź termostat , jak przepuszcza wodę na chłodnice to będzie taki efekt Ja dziś stwierdziłem że u mnie też przepuszcza , a wymieniałem dwa lata temu. Jazda 20 km przy - 3 stopniach Celsjusza , nawet nie uzyskał temperatury roboczej . Edytowane 30 Listopada 2023 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba37 Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 (edytowane) Szybka diagnoza , po 15 km zatrzymałem się na poboczu . Maska w górę i sprawdzam węża do chłodnicy . Oczywiście ciepły a chłodnica prawie gorąca , w dodatku kręci się wentylator chłodnicy. Po wyłączeniu sprężarki , oczywiście się zatrzymał . Raczej przy takiej temperaturze, nie powinien chodzić . Diesel się wolniej nagrzewa niż benzyna , ale bez przesady . Mam silnik 2.0 benzyna W poprzednim aucie w Stilo JTD taki efekt był przy -20 , przy sprawnym termostacie . Tam również tak sprawdziłem , ale wąż był zimny chłodnica również . Ciepło z pracy silnika chyba szło na ogrzewanie kabiny . Nie było tam dodatkowej grzałki ptc .Poza tym grzał dużo lepiej niz QQ Edytowane 30 Listopada 2023 przez Seba37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi