Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Czujniki PDC

Pietrek
 Share

Recommended Posts

Witam  Nissan Qashqai J11 2014 rok nie działają w ogóle czujniki parkowania brak reakcji (nie zapala się zielona dioda na przycisku) na włączanie i wyłączanie  przycisku pod kierownicą ze znaczkiem P. Co to może być ? Czy jest jakiś bezpiecznik jeśli tak to który ?. Bardzo dziwna sytuacja bo na wyświetlaczu niema funkcji Park Asistance skoro są czujniki fabryczne z przodu i z tyłu. Bardzo proszę o pomoc

5 godzin temu, Pietrek napisał:

Widzę że niema tu chętnych do pomocy

Sa w kompie ustawienia20231206_175217.thumb.jpg.bca7366a32328fb00c349a57d4114b6d.jpg

W dniu 3.12.2023 o 21:18, Pietrek napisał:

Bardzo dziwna sytuacja bo na wyświetlaczu niema funkcji Park Asistance skoro są czujniki fabryczne z przodu i z tyłu.

To, ze masz czujniki z przodu i z tylu to nie znaczy, ze musisz miec Park Asistance . Ja tez mam czujniki i cztery kamery a nie mam.

Czy jest jakiś bezpiecznik jeśli tak to który ?

Nie, nie ma.

nie działają w ogóle czujniki parkowania brak reakcji

Jezeli jest uszkodzony modul to nie jest prosto to stwierdzic bez podmianki.

Podmienione były dwa moduły i jest to samo nic nie działa a w kompie też niema ustawień jak to ugryźć żeby zadziałało No i jeszcze ten przycisk pod kierownicą od parkowania nie działa

Bardzo dziwna sytuacja bo na wyświetlaczu niema funkcji Park Asistance skoro są czujniki fabryczne z przodu i z tyłu. Bardzo proszę o pomoc

Czujniki z przodu i z tyłu służa do mierzenia odległości do przeszkód podczas manewrów parkowania.

Czujniki Asystenta Parkowania są dodatkowe dwa w przednim zderzaku, ale z boku.

A dlaczego Twoje nie działają - nie wiem.

A na środkowym ekranie od radia masz ikonkę przekreślonych czujników - znaczy, że nie działają? Jakby taki pachołęk przekreśłony?

Nissan_QasQai_2014_strona1.jpg

Edited by Karminadel

Gdzie znajdę ten moduł PDC w którym miejscu szukać bo z tyłu niema z żadnej ze stron w bagażniku. Moduł który jest miedzy siedzeniami z przodu to jest od hamulca ręcznego a nie od czujników parkowania. Zdjęcie poglądowe modułu PDC

Modul PDC.jpg

Czy system PDC może nie działać jeśli tylko będzie uszkodzony tylko jeden czujnik ???

Proszę o odpowiedzi bo jakoś to słabo tu idzie.

Pozdrawiam forumowiczów

• 2 weeks later...
  • 4 months later...

Nissan Qashqai 2020 , po usłyszeniu sygnału pikania czujników parkowania nie wycisza się muzyka z radia, poza tym sygnał jest słabo słyszalny pomimo ustawień w komputerze na najwyższy poziom głosu, natomiast po BT jeżeli jest rozmowa przychodząca radio automatycznie wycisza się, podpowiedzcie proszę czy mam jeszcze coś źle ustawione czy po prostu w tym modelu tak jest 

• 7 months later...

Witam, w nowo zakupionym aucie pojawił się następujący problem. Czujniki parkowania przestały być aktywne, pomimo, że są włączone w ustawieniach. Nie wykrywają przeszkody, nie sygnalizują dźwiękiem. Co może być przyczyną moduł czy buzzer? Prosty skaner OBD nie znajduje żadnych błędów. Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję.

qq.bmp

Wg mnie uszkodzony masz tylny buzer, jest po lewej stronie za tapicerka bagażnika