Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Tylna lewa lampa ( światło drogowe ) nie świeci się.

czester15.30
 Share

Recommended Posts

Otóż gdy była rozkręcona lampa , przez moją głupotę przewodem dotknąłem do masy samochodu i listwy gdzie było napięcie. W tym czasie światła były włączone i chyba ba nawet kierunkowskaz ,zaiskrzyło .
Żarówka nowa , bezpieczniki 10A i 15A w kabinie i pod maską sprawdzone ( nawet wkładałem nowy w każde gniazdo , bo wizualnie nieprzepalone ) . Kierunek jest , przeciwmgielna także , natomiast nie ma drogowego .
Phaserem 777sprawdzałem w ostatnim gnieździe od dołu jakby napięcie jest , miga coś tam , ale śrubokręt gruby i za bardzo nie wepchniesz. 
Co jest styk zaspawało , coś w przełączniku przy kierownicy ? 
Dodam jeszcze , że tych dużych bezpieczników i przekaźnika lub przekaźników nie sprawdzałem , bo nie wiem jak. Do elektryka długa kolejka , muszę poradzić się i spróbować rozgryźć to.   

Edited by czester15.30

Muszę Cię zmartwić, bezpieczniki są pod lewym reflektorem w białej puszce. Prawidłowo trzeba zdjąć zderzak, reflektor lewy i masz dojście do bezpieczników świateł pozycyjnych. Są artyści co potrafią zmienić bezpiecznik bez ściągania zderzaka.

Nazywaj poprawnie (światła drogowe oświetlają drogę z przodu), z tyłu są pozycyjne.

Nissan Micra (2003-2010) – skrzynka bezpieczników.pdf

3 minuty temu, Wiesiek_Almera napisał:

Muszę Cię zmartwić, bezpieczniki są pod lewym reflektorem w białej puszce. Prawidłowo trzeba zdjąć zderzak, reflektor lewy i masz dojście do bezpieczników świateł pozycyjnych. Są artyści co potrafią zmienić bezpiecznik bez ściągania zderzaka.

Nazywaj poprawnie (światła drogowe oświetlają drogę z przodu), z tyłu są pozycyjne.

Nissan Micra (2003-2010) – skrzynka bezpieczników.pdf 461.89 kB · 1 pobranie

Dzięki za poprawienie nazewnictwa. Nie wiedziałem jak to nazwać  , więc za pierwszym razem napisałem w cudzysłowu i w nawiasach. Lecz nie mogłem wstawić tematu , bo nie byłem zalogowany. Zamknąłem stronę wszedłem zalogowałem się , opis był , tematu nie było i napisałem bez cudzysłowia . 
Więc zabieram się do szukania informacji jak dobrać się do zderzaka.  

10 godzin temu, Wiesiek_Almera napisał:

Są artyści co potrafią zmienić bezpiecznik bez ściągania zderzaka.

Dotarłem do takiego filmu - wymiana reflektora bez zdejmowania zderzaka. Przyjrzałem się i po wyjęciu akumulatora teoretycznie dałoby się odpiąć dekiel i wyciągnąć bokiem . Chyba właśnie na tym deklu od spodu jest to wszystko montowane. Tak złożyło się , że jutro po czternastej odbieram zamówiony akumulator . Podczas wymiany spróbuję  zdjąć dekiel . Chociaż wątpię w powodzenie akcji. 
Link do filmu i zdjęcie poglądowe skrzynki . Może komuś przyda się .

Skrzynka Micra.jpg

Edited by czester15.30

Da się zdemontować lampę bez zdejmowania zderzaka .Można wspomóc się  kluczem płaskim z łamaną grzechotką , niekoniecznie nasadowym z grzechotką . Ręka nad nadgarstkiem obtarta , niemalże uraz. Jednak na mrozie wyciągając lampę , obłamałem łapę , do której przykręca się to śrubę. Trzyma teraz na dwóch i jednym nowym zacisku . Tak samo jak prawa , kiedyś mi pękła , gdy wymieniałem żarówką i za cholerę nie dałem rady zapiąć sprężynki.
Bezpiecznik wymieniony i trafiony za pierwszym razem przy użyciu ściągawki . Kto by przypuszczał , że tam jest skrzynka z bezpiecznikami. 
Dzięki za informacje. 

klucz-plasko-oczkowy-w-wyginana-grzechotka-10mm.jpg

Edited by czester15.30