Konskov Opublikowano 26 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Cześć! Jakie modele i w jaki sposób montujecie wideorejestratory w swoich trailach? Ja mam na oku BlackVue DR900X ale zastanawiam się czy faktycznie to sprzęt warty swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 26 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Ja nabyłem Navitel r480 ( przod/tyl). O ile z montażem przód i kabelkami problemu nie bedzie to nie mam pojęcia jak na tyle pójdzie. Przód startuje ze schowka, do którego mam z gniazdka pod klimą huba. Potem po słupku pod uszczelka a następnie pod podsufitka na górze szyby. Przyklejony pod lusterkiem. Na tył dam tsk ssmo pod uszczelka a następnie podsufitka wzdłuż...No i co dalej. Zastanawiam się czy nie wykorzystam tej plastikowej rurki która wychodzi z nadwozia do klapy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bilunia Opublikowano 27 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Konskov napisał: Jakie modele i w jaki sposób montujecie wideorejestratory w swoich ... Ja używam VIOFO A129-G (bez tylnej) Nie jest tania, ale jestem bardzo zadowolony. Elegancko nagrywa zarówno w dzień, jak i w nocy. Zamontowana z lewej strony lusterka, by mieć podgląd ekraniku i łatwość grzebania w jej menu. Kabelek wchodzi przy lusterku pod podsufitkę, dalej w lewo i pod lewym słupkiem do skrzynki bezpieczników. Do zasilania dokupiłem Adapter zasilania ACC Viofo Hardwire Kit by mieć w pełni funkcjonalny tryb parkingowy, a dodatkowo zabezpieczony akumulator przed nadmiernym rozładowaniem, poprzez możliwość ustawienia dolnej granicy napięcia akumulatora przy której tryb parkingowy zostanie wyłączony. Edytowane 27 Stycznia 2024 przez Bilunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 18 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2024 Witam A w nowym X Trail akumulator 12V jest z tyłu w bagażniku i to trochę kompiluje sprawę. Szkoda że zasilania nie ma jak w skodzie gniazd USB c przy lusterku wstecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 22 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 (edytowane) Widerejestrator zamontowany. Kabelki bez problemu pochowane w podsufitce. Przód po prawej stronie lusterka. Tył przyklejony na środku u góry w zasięgu tylnej wycieraczki. Edytowane 25 Lutego 2024 przez JackSet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekPt Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Dostałem pod choinkę zestaw kamer /przód i tył Mai 70/, zastanawiam się nad samodzielnym montażem. Mam pytanko do szanownych kolegów - czy podłączaliście ten adapter do skrzynki z bezpiecznikami korzystając z bypassów ? Może ktoś opisać procedurę oraz potrzebne akcesoria Edytowane 26 Grudnia 2024 przez WojtekPt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 nie rozumiem co chcesz podłączać do skrzynki bezpieczników? kamerkę na przód podłączasz do zasilania z "zapalniczki", a kamerę tylną łączysz długim przewodem z kamerą przednią i to wszystko. jeżeli chodzi ci o jakieś zabezpieczenie, to przecież gniazdo zapalniczki ma swój lub zbiorczy bezpiecznik. no i gratuluje prezentu. sam korzystam z 70Mai przód/tył i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. przesiadłem się z Navitela, która to kamerka była, raczej atrapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bilunia Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, WojtekPt napisał: czy podłączaliście ten adapter do skrzynki z bezpiecznikami korzystając z bypassów ? Trudno odpowiedzieć na tak zadane pytanie nie wiedząc czy masz adapter do podłączenia zasilania z 2, czy trzema przewodami. Jeżeli masz z 3 przewodami, tz. że masz sprzęt obsługujący "tryb parkingowy", więc zasilanie z zapalniczki odpada, bo komp. chwilę po wyłączeniu s-ka zapewne i u Ciebie odcina zasilanie z gniazd zapalniczki. Ja mam VIOFO i zasilacz 3 kabelkowy - zasilanie wyprowadzone bypassami ze skrzynki bezpieczników. Na moim przykładzie: Adapter posiada trzy przewody wejściowe: 1) Battery+ (czerwony) - podłączany do obwodu zasilania stałego, które podaje napięcie także po wyłączeniu zapłonu. 2) ACC (żółty) - podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie (przekręceniu kluczyka w stacyjce). 3) GND (czarny) - masa, należy przymocować np. do elementu karoserii samochodu Natomiast ten film instruktażowy powinien Ci wyjaśnić "co i jak z podłączeniem". W filmie podany jest też namiar na stronę sprzedawcy, więc może znajdziesz na ich stronie również film opisujący konkretny twój zasilacz. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Bilunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Na 3 przewody to trzeba by szukać szyny na bezpiecznikach, która właśnie daje stałe zasilanie np. na radio - bezpiecznik 20A i drugi na Acc jak pisze bilunia. Też można szukać na tej samej szynie co zasilanie do radia, tylko acc, zaxwyczaj bezpiecznik 10A. Ale to trzeba mieć kawałek przewodu z gtubszym pinem pod rowek w bezpiecznikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi