Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Awaryjne otwarcie maski J10

wojtok123
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam problem z otwarciem auta. Nie działa otwieranie z kluczyka, akumulator jest rozładowany więc z pilota też nie otworze. Chciałbym spróbować otworzyć maskę w jakiś sposób od zewnątrz i dostać się do akumulatora, żeby dać mu prąd i otworzyć auto z kluczyka. Robił ktoś kiedyś takie podejście do otwarcia maski z zewnątrz? Prosiłbym o poradę. Pozdrawiam i dziękuję 

To kluczykiem drzwi się nie da? Fizycznie?

Przecież można kluczykiem,normalnie przez zamek dostać się do środka.Jak nie widać wkładki na klamce to będzie pod osłonką

43 minuty temu, JACKO29 napisał:

Przecież można kluczykiem,normalnie przez zamek dostać się do środka.Jak nie widać wkładki na klamce to będzie pod osłonką

W tej wersji chyba nawet nie było osłonki. Może zamek też popsuty. Wtedy tylko pomoc "awaryjne  otwieranie". Raz musiałem skorzystać bo siersciuch nadepnął na pilota, którego zostawiłem na siedzeniu ? a drugi kluczyk leżał w torebce żony na tylnym siedzeniu. Taka sytuacja.

Osobiście posiadam QQ z 07 roku , mam go 4 lata 

Zawsze otwierany tylko z pilota 

kluczyk normalnie działa.

Otwiera tylko drzwi kierowcy ,  to akurat trochę dziwne 

Oczywiście nie odpinalem Aku  , ale nie sądzę aby miało to wpływ .

Mozliwe zamek zaszedł syfem , jak było trzymane pod drzewami itp

Ostatnio u siostry zamek nie dał się przekręcić nawet o milimetr. 

ASmary w sprayu zrobiły robotę 

Napisz czy w ogóle kluczyk da się przekręcić 

Raczej z zewnątrz nie otworzysz niczego , aczkolwiek mogą się mylić.

Pozdrawiam 

Edited by Seba37

W dniu 27.01.2024 o 12:07, JackSet napisał:

W tej wersji chyba nawet nie było osłonki. Może zamek też popsuty. Wtedy tylko pomoc "awaryjne  otwieranie". Raz musiałem skorzystać bo siersciuch nadepnął na pilota, którego zostawiłem na siedzeniu ? a drugi kluczyk leżał w torebce żony na tylnym siedzeniu. Taka sytuacja.

Niejednego otwierałem  :D bez kluczyka w minutę :D Ale to już moja tajemnica :D

28 minut temu, JACKO29 napisał:

Niejednego otwierałem  :D bez kluczyka w minutę :D Ale to już moja tajemnica :D

Pegasus już Cię namierza, a panowie o smutnych buźkach już wsiadają do bryki :dribble:

Pozdrawiam

No niestety kluczyk nie chce drgnąć nawet o milimetr. Wsadzić się da i tyle co można z nim zrobić. Jak by ktoś chciał się podzielić sprytnym sposobem ale nie chcę tego opisywać publicznie to proszę o info na meila. wojtok97@gmail.com

Jak poświęcę latarką przez szpary w maskownicy to widzę mechanizm ale nie wiem za co pociągnąć. 

Godzinę temu, wojtok123 napisał:

No niestety kluczyk nie chce drgnąć nawet o milimetr. Wsadzić się da i tyle co można z nim zrobić. Jak by ktoś chciał się podzielić sprytnym sposobem ale nie chcę tego opisywać publicznie to proszę o info na meila. wojtok97@gmail.com

Jak poświęcę latarką przez szpary w maskownicy to widzę mechanizm ale nie wiem za co pociągnąć. 

To co widać to zwolnienienie z zapadki, a nie z zamka. Cięgno z kabiny otwiera z zamka i odskakuje na te parę cm. Potem jest obok zapadka, którą zwalania się cięgnem które widać przez maskownicę ( w lewo u mnie)

Okej. Czyli od zewnątrz może być ciężko się dostać. Chyba, że rozkrece maskownice od spodu i odnajdę linkę i pociągnę ją gdzieś po drodze od dźwigni do maski. Pytanie gdzie jej szukać.

12 minut temu, wojtok123 napisał:

Okej. Czyli od zewnątrz może być ciężko się dostać. Chyba, że rozkrece maskownice od spodu i odnajdę linkę i pociągnę ją gdzieś po drodze od dźwigni do maski. Pytanie gdzie jej szukać.

A od strony pasażera nie ma ukrytego zamka pod zaślepką?

@wojtok123 Kiedyś słyszałem, że można spróbować wyciągnąć kierunkowskaz lub lampkę podświetlenia tablicy i tam wpiąć akumulator 12v. Czy to prawda, tego nie wiem. 

22 godziny temu, wojtok123 napisał:

Czyli od zewnątrz może być ciężko się dostać.

Gdyby się udało otworzyć bagażnik i tą drogą dostać się do środka, to sprawa nabiera rumieńców.
Będąc w środku można też podać napięcie z prostownika przez gniazdo zapalniczmi

2 godziny temu, Bilunia napisał:

Gdyby się udało otworzyć bagażnik i tą drogą dostać się do środka, to sprawa nabiera rumieńców.
Będąc w środku można też podać napięcie z prostownika przez gniazdo zapalniczmi

Jak będzie w środku to otworzy maskę ?

1 godzinę temu, JackSet napisał:

Jak będzie w środku to otworzy maskę ?

No nie wiem. Skoro zamek z lewej zasyfiony, z prawej podobnie, to w środku może się okazać, że "wajchy" od linki nie ma:dribble:

Pozdrawiam

No dobra, a czemu by nie odchylić delikatnie drzwi kierowcy nie włożyć sznurka z takim oczkiem na końcu, nie zahaczyć o klamkę i otworzyć?

Aktualizacja jest taka, że zamek z lewej dalej nie działa, z prawej nie ma zamka bo sprawdziłem. Z powodu braku narzędzi dalej się nie dostałem do środka. Próby ściągnięcia szyby w dół ssawką albo odgięcie drzwi i zahaczenie klamki albo dźwigni otwarcia maski nie wypaliły. Za kiepski sprzęt. Drut nie chciał dobrze współpracować a linki nie próbowałem, ale podejrzewam, że będzie ciężko ją zarzucić. Dzisiaj dwie godziny prób. Raczej skończy się magikiem od włamywania się do samochodów. Jak ktoś ma jakiś patent to proszę podsyłać to sprawdzę ?

Może działania w kierunku mikrowyłącznika klapy bagażnika. On jest chyba demontowany z zewnątrz.

Edited by sk_slawek

Przed kłuciem to dać w szereg bezpiecznik, a najlepiej to spojrzeć na schemat (schemat jest na forum).