Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Qashqai J12 1.3DIG-T - Części zamienne, filtry, oleje

reebel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany jednym z postów użytkownika Dassan proponuję założyć wątek w którym użytkownicy mogą kierować prośby o identyfikację numerów katalogowych części zamiennych. Pomocne to będzie dla tych którzy pewne czynności serwisowe lubią wykonywać samodzielnie albo dla tych którzy nie mogą skorzystać z usług gwarancyjnych. 

Nr katalogowe (info zaczerpnięte z postu użytkownika Dassan):

Filtr oleju:  Purflux L441 / FRAM CH11442ECO / MANN-FILTER HU 10 002 z / Mahle lub Knecht OX 968D 
Filtr kabinowy: MANN-FILTER CU 22 034

Ze swej strony mam prośbę o podanie nr katalogowego filtra powietrza.

Edytowane przez reebel
Zmiana tytułu na bardziej adekwatny

Filtr oleju Filtron-OE 666/3    -ok.22 zł

Filtr powietrza Filtron AP 124/7  -ok.50 zł

Filtr kabinowy Filtron K 1414  -ok.30 zł

Płyn chłodniczy Nissan Coolant Premix L248 zielony  -ok35 zł za litr lub 150 zł za 5 l

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Olej silnikowyNissan Motor Oil KE90091043 5W30 C3 5l został wycofany ze sprzedaży.
Podobnie jest pewnie z wymienionym wyżej KE90091073 w beczkach 208l.

I tak nie miał aprobaty RN17, więc może to i dobrze, że go nie ma, bo nie wprowadza chaosu w tym temacie.

Płyn chłodniczy: Lejcie tylko Nissan Coolant Premix L255N niebieski KE90200045 (nie ma sensu oszczędzać parę złotych na 2x gorszy L248)

Edytowane przez aquariusmax

W dniu 6.03.2024 o 12:21, aquariusmax napisał:

I tak nie miał aprobaty RN17, więc może to i dobrze, że go nie ma, bo nie wprowadza chaosu w tym temacie.

Rozwiń  

W sobotę jadę na przegląd do ASO. Zakupiłem olej TotalEnergies QUARTZ INEO R-PLUS 5 l 5W-30, posiada homologacje ACEA C3 i RN17 więc nie powinno być problemu. Koszt za 5+1L to ~200 zł z przesyłką, więc przyzwoicie. 

W dniu 6.03.2024 o 12:36, reebel napisał:

Zakupiłem olej TotalEnergies QUARTZ INEO R-PLUS 5 l 5W-30, za 5+1L to ~200 zł z przesyłką

Rozwiń  

Nie pisz w tym wątku ma tematy różne, bo tu miały być jedynie numery części (tak mi się wydaje).

5l wystarczy, np chyba, że musisz dolewać. Przy swoim oleju doliczą w ASO 100 zł za utylizację oleju, więc wyjdzie drożej.

W dniu 6.03.2024 o 13:09, aquariusmax napisał:

Nie pisz w tym wątku ma tematy różne, bo tu miały być jedynie numery części.

Rozwiń  

Temat nie dotyczy tylko nr części ale właśnie olejów i filtrów. Wiem co mówię, bo sam jestem jego autorem :) 

Wydaje mi się że nawet z opłatą za utylizację sam olej wyjdzie mnie taniej. Ktoś na forum wrzucał fakturę - cena oleju 399 zł za 6 litrów :) Instrukcja podaje 5,4 litra. Jeśli będzie mniej tym lepiej i taniej :)

Edytowane przez reebel
  • Like 1

W ASO kasują wg norm, a nie wchodzi więcej niż 4l w 1.2 i 5l w 1.3, no chyba że chcesz mieć na max, ale pomijając konsumpcję oleju i ochronę rozrządu (chodzi o napinacz), nie powinno być go za dużo (najlepiej połowa miarki).

ASO chce ponad 700 zł za wymianę oleju z beczki (zazwyczaj Elf), filtrem i podkładką ze "złota". Więc faktycznie wyjdzie drożej.

Ludzie, gdzie Wy jeździcie na wymianę oleju ?

Wymieniałem olej po przebiegu pierwszych 1700 km. Wymiana oleju, filtra oleju i "złotej" podkładki. Zapłaciłem 375,48 pln .... w ASO.

W dniu 6.03.2024 o 16:55, JaroSz napisał:

Ludzie, gdzie Wy jeździcie na wymianę oleju ?

Wymieniałem olej po przebiegu pierwszych 1700 km. Wymiana oleju, filtra oleju i "złotej" podkładki. Zapłaciłem 375,48 pln .... w ASO.

Rozwiń  

Lublin miasto inspiracji ? Odyssey przytuli ponad 700 zł.

Miasto z morza też tyle chce.