czester15.30 Posted February 6, 2024 Share Posted February 6, 2024 (edited) Samochód jak w tytule , zakupiony na początku roku wysprzedaż 2009 w salonie . Mam przebieg 151000 km. Ostatnio wymieniłem sprzęgło , bo skończyło się i przy okazji sprawdzone zostały błędy . Błędów brak . Nie stwierdzam na słuch , żeby coś się działo z łańcuszkiem ( może nie wiem jak słuchać łańcuszka i gdzie ) . Czy mam zmieniać rozrząd , czy czekać na objawy i błędy zasygnalizowane kontrolką Check Engine ? Dodam , że od początku eksploatacji nigdy nie jeżdżę na niskich obrotach . Nie narażam łańcuszek na rozciągnięcie . Edited February 6, 2024 by czester15.30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilunia Posted February 6, 2024 Share Posted February 6, 2024 4 godziny temu, czester15.30 napisał: Nie stwierdzam na słuch , żeby coś się działo z łańcuszkiem ( może nie wiem jak słuchać łańcuszka i gdzie ) . Jak z łańcuszkiem będzie coś nie tak, to usłyszysz nawet w kabinie takie metaliczne "dzwonienie" nawet na rozgrzanym silniku. Jeżeli nic nie dzwoni, to ciesz się z jazdy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teletubis12 Posted March 11, 2024 Share Posted March 11, 2024 W dniu 6.02.2024 o 12:30, Bilunia napisał: Jak z łańcuszkiem będzie coś nie tak, to usłyszysz nawet w kabinie takie metaliczne "dzwonienie" nawet na rozgrzanym silniku. Jeżeli nic nie dzwoni, to ciesz się z jazdy. Dzwonienie? U mnie po wymianie wahaczy na zimnym jest taki charakterystyczny dźwięk coś jak wibrowanie i dochodzi to z prawej strony ale później jak rozgrzeje się auto to już cisza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilunia Posted March 12, 2024 Share Posted March 12, 2024 4 godziny temu, Teletubis12 napisał: Dzwonienie? U mnie po wymianie wahaczy na zimnym jest taki charakterystyczny dźwięk coś jak wibrowanie i dochodzi to z prawej strony ale później jak rozgrzeje się auto to już cisza A co ma kolego wspólnego wymiana wahaczy na to, że na zimnym silniku coś "dzwoni/wibruje", a na rozgrzanym jest cisza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czester15.30 Posted March 27, 2024 Author Share Posted March 27, 2024 W dniu 11.03.2024 o 22:41, Teletubis12 napisał: Dzwonienie? U mnie po wymianie wahaczy na zimnym jest taki charakterystyczny dźwięk coś jak wibrowanie i dochodzi to z prawej strony ale później jak rozgrzeje się auto to już cisza Ile masz przebiegu ? Nie zmieniałeś rozrządu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts