darekdlugosz Posted April 3, 2024 Share Posted April 3, 2024 U MNIE W QQ J12 2023R DZIAŁA W TEN SPOSÓB ŻE ZAPALA SIĘ ŻÓŁTA KONTROLKA,DRGA KIEROWNICA,NIE MA SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO, CZY TO MA TAK DZIAŁAĆ,BO W INSTRUKCJI PISZĄ O SYGNALE DŹWIĘKOWYM,CZY TO JEST OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquariusmax Posted April 3, 2024 Share Posted April 3, 2024 (edited) Asystent ELA nie ma dźwięku, ale ma go LDW, jednak dźwięk jest tylko wtedy, gdy jest aktywny Asystent kierowania, który jest częścią Systemu ProPILOT Assist. Czyli dźwięczy, gdy samochód "pomaga kierować" w pseudo-autonomicznym trybie ProPILOT (TEKNA, TEKNA+). SYSTEM AWARYJNEGO ASYSTENTA PASA RUCHU (ELA) (jeśli na wyposażeniu): "System ELA ostrzega kierowcę, gdy pojazd zbliża się do krawędzi jezdni lub białej linii ciągłej za pomocą wskaźnika na ekranie informacji o pojeździe i drgań kierownicy. System ten pomaga kierowcy w skierowaniu pojazdu z powrotem na pas ruchu poprzez selektywne przyhamowanie lewych lub prawych kół (przez krótki czas)...". SYSTEM OSTRZEGANIA O NIEKONTROLOWANEJ ZMIANIE PASA RUCHU (LDW) (jeśli na wyposażeniu) (pojazdy z systemem ICC / manualną skrzynią biegów) System LDW śledzi oznaczenia pasa ruchu na jezdni za pomocą kamery zamontowanej nad lusterkiem wewnętrznym. System LDW ostrzega kierowcę wskaźnikiem LDW na ekranie informacji o pojeździe, drganiem kierownicy oraz sygnałem dźwiękowym (tylko jeśli aktywny jest asystent kierowania) o tym, że pojazd zaczyna opuszczać pas ruchu. Edited April 3, 2024 by aquariusmax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huling Posted April 3, 2024 Share Posted April 3, 2024 4 godziny temu, darekdlugosz napisał: U MNIE W QQ J12 2023R DZIAŁA W TEN SPOSÓB ŻE ZAPALA SIĘ ŻÓŁTA KONTROLKA,DRGA KIEROWNICA,NIE MA SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO, CZY TO MA TAK DZIAŁAĆ,BO W INSTRUKCJI PISZĄ O SYGNALE DŹWIĘKOWYM,CZY TO JEST OK Dodaj w opisie swojego auta, jaki masz model (wersję wyposażenia). Będzie wtedy łatwiej Ci pomóc. W mojej wersji (N-connecta) przy wyłączonym asystencie jest tylko drganie kierownicy, a przy włączonym dodatkowo przyhamowywanie kołami. Domyślnie asystent mam wyłączony. I jeszcze prośba. Nie pisz dużymi literami. W Internecie oznacza to krzyczenie i źle się to czyta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekdlugosz Posted April 4, 2024 Author Share Posted April 4, 2024 mój qq to n-connecta 1,3 140KM 2023r,dziękuję za wszystkie odpowiedzi,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts