mczersky Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Witam. Mam problem z Nissanem. Przy dodawaniu gazu słychać bzyczenie, które się nasila przy około 2 tyś. obrotów. Ewidentnie ten dźwięk się nasila przy dodawaniu gazu. Miał ktoś może taki problem. Proszę o pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galador Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Jakiego rodzaju bzyczenie? Metaliczne? Jaki jest przebieg, jaka historia pojazdu, co ile robione serwisy olejowe? Moja pierwsza myśl to rozrząd kaput, ale trzeba wiedzieć więcej. Najlepiej nagrać i dać posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mczersky Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Przebieg 190 tyś, silnik 1.6 dci (140 KM). Pojazd serwisowany, olej i filtry wymieniane co 10, 12 tyś. km. W tym modelu jest łańcuch rozrządu, więc teoretycznie przy tym przebiegu nie powinien być „kaput”. Chociaż słyszałem, że w tych silnikach lubi łańcuch przeskoczyć, cokolwiek to oznacza. Bzyczenie pojawia się przy przyspieszani i zanika po odpuszczeniu gazu. Z zewnątrz go nie słychać tylko w środku kabiny. Samochód nie traci mocy, przyspiesza normalnie. Zastanawiałem się nad sprężarką klimatyzacji lub jakimś śilnikiem nawiewu kabiny, ale nie wiem czy to dobry kierunek. Postaram się coś nagrać. Dziękuję za zainteresowanie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman404 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2024 A może koło zmiennych faz rozrządu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r5k4 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 nawiewy idzie wyłączyc. czy to sprężarka - można zdjąć pasek i po odpaleniu będzie wiadomo /nie długo aby nie przegrzać silnika/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mczersky Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) W załączeniu film. Mam jakiś problem z załączeniem nagranego filmu. Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez mczersky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk82 Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 A nie Masz wrażenia że słychać to tak na środku konsoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mczersky Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Mam wrażenie, że słychać to tylko wewnątrz samochodu. Może być, że z konsoli. Na zewnątrz nie mam żadnego dziwnego dźwięku. I słychać to przy dodawaniu i odejmowaniu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mczersky Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Rzeczywiście to chyba jest dźwięk ze środka konsoli. Nasila się przy dodaniu gazu. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mczersky Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Może to rezystor wentylatora wydaje takie dźwięki? Pół roku temu był wymieniany, ale może coś mu dolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk82 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Jak będziesz teraz jechał i uslyszysz ten dzwięk to lekko naciśnij na te kratki na środku konsili albo lekko uderz i zobacz czy pomogło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galador Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2024 (edytowane) Może jakiś plastik przy nawiewach nie styka i rezonuje gdy wibracje wpadają w konkretne częstotliwości. Kiedyś zachodziłem w głowę co mi bzyczy okazało się że uchwyt telefonu się bujał i stukał o deskę przy konkretnych drganiach napędzając strachu. Edytowane 22 Kwietnia 2024 przez galador Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi