KYK Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Witam wszystkich Forumowiczów. Miesiąc temu dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy X-Traili ? (T31 przed liftem, 2.0 dci 150KM, 4x4) ale zanim w pełni będę cieszył się funkcjonalnością tego auta jest do ogarnięcia parę spraw. Jedną z poważniejszych jest zaawansowana korozja tylnych sanek. Nie ma czego ratować bo brakuje już fragmentów na sankach i wahaczach. Zaciski, tarcze klocki - wszystko do wymiany. Pomyślałem o założeniu całych używanych sanek z zawieszeniem z innego egzemplarz. W ogłoszeniach jest więcej zestawów do T32. Są w lepszym stanie i tańsze. Na pierwszy rzut oka nie widzę różnic. Czy ktoś wie czy podpasuje do T31. Mam na myśli całe tylne sanki przykręcane w czterech punktach do nadwozia - z wahaczami, drążkami, piastami, zaciskami itd.. Jeśli nie T32 to czy jest różnica T31 przed i po lifcie. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eloar Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Między przed i po lift różnicy nie ma. jest różnica między 2wd i 4wd. Te same sanki są w X-Trail T31 i Qashqai J10, J11 4wd i Qashqai+2 JJ10 4wd. Kompletne nowe sanki to 1300pln w tym momencie, a komplet ze wszystkim na tył to 3499pln (na ten moment). Kasa wydaje się nie mała, ale mając w ręku nową część można ją solidnie zabezpieczyć przed montażem i mieć spokój na dużo dłużej. Wg Amayama zmienił się nr części po 2011r (drugi mniejszy lift dla t31). 2007-2011: 55400JD60A 2011-2014: 55400JD61A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KYK Opublikowano 4 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Dzięki za informację. 1. Wydaje mi się że różnica pomiędzy 2WD i 4WD to dwie tuleje z przodu sanek do których mocowana jest poduszka dyferencjału. Przy 2WD jest po prostu blacha z otworem a przy 4WD są dospawane tuleje które wystają 1-2 cm. Mam wrażenie że czasem sanki od 4x4 są opisane jako 2WD albo w ogóle nie ma informacji. Może są też inne różnice ale chodzi mi o to że jak są tuleje to 4WD a jak nie to 2WD. Czy dobrze myślę? 2. A co z zawieszeniem od T32. Czy można przyjąć, że T31 jest bliźniacze z J10 a T32 do J11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Numery sanek do T31 już masz podane w poprzednim poście. Swoje sanki możesz zweryfikować po VIN tutaj - https://partsouq.com/ Na jakimś portalu aukcyjnym znajdź kody VIN do T32, J10 i J11 i na w/w stronie poszukaj sanek do tych modeli i sobie porównaj. A na koniec podziel się wnioskami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KYK Opublikowano 4 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Może to jeszcze nie wnioski ale dzielę się refleksją że to nie takie proste. Inne numery ma qashqai inne x-trail, inne numery T31 inne T32. Zestawiając rysunki zawieszenia T31 i T32 z partsouq - sanki wyglądają podobnie ale już drążek reakcyjny ma inny kształt, pewnie jest inaczej mocowany itd. Pewnie jest tak, że są jakieś różnice w poszczególnych elementach ale mi chodzi o zamontowanie całego set-a od T32 do T31 zaczynając od sanek a na śrubach kół kończąc. Czy ktoś tego próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi