Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Felgi i Koła zimowe 2024

kostykiewicz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.10.2024 o 00:55, aquariusmax napisał:

Ja też miałem wzmacniane zimówki XL (Extra Load). Były bardzo twarde, bardziej niż letnie. Musiałem dawać mniejsze ciśnienie, bo lubię komfort.

Jak nie ma wskazań (Qashqai to lekkie auto), to lepiej stosować miękkie opony.

Też mam wzmacniane , mniejsze ciśnienie czyli jakie masz?

19 godzin temu, Pleur napisał:

Bardziej mi się podobają te zimówki niż te "letnie" 17. Poniżej zdjęcia

20241019_094256.thumb.jpg.8f8bf8a98bca8fad6720749741ff7be3.jpg

20241019_094008.jpg

20241019_094022.jpg

Dlatego zastanawiam się czy te czarne dać na lato, a na zimę założyć oryginalne x acenty 17". Ja mam

białą perłę i te czarne bardziej by pasowały.

6 godzin temu, grabuss napisał:

Też mam wzmacniane , mniejsze ciśnienie czyli jakie masz?

J12 wymaga na szczęście chyba 2.3/2.1 przy każdym rozmiarze.

J11 wymagał 2.6/2.4 dla rozmiaru 16". Nie byłem w stanie przy takimi ciśnieniu jeździć zimą na oponach XL (Nokian WR D4). Dawałem też 2.3/2.1 (mierzę zawsze z rana na zimnych).

Teraz nie planuję zimowek (mało jeżdżę i w dodatku po mieście jedynie). Zobaczyny jak twardnieją zimą Continentale letnie.

Edytowane przez aquariusmax

W dniu 19.10.2024 o 18:37, Pleur napisał:

Bardziej mi się podobają te zimówki niż te "letnie" 17. Poniżej zdjęcia

20241019_094256.thumb.jpg.8f8bf8a98bca8fad6720749741ff7be3.jpg

20241019_094008.jpg

20241019_094022.jpg

Dlatego zastanawiam się czy te czarne dać na lato, a na zimę założyć oryginalne x acenty 17". Ja mam

białą perłę i te czarne bardziej by pasowały.

20241022_101340.jpg

Został mi komplet felg Alutec singa black z oponami zimowymi z Nissana j11 i pytanie czy ten zestaw podejdzie pod j12fl?
Rozstaw śrub 5x114
ET 40
Może też ktoś się orientuje czy zamontowane tam czujniki będą kompatybilne z nowym QQ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Obwód i średnica kół J12 są większe od tych w J11.

Prawdopodobnie koła 16'' z J11 nie wejdą do J12 z powodu przeszkadzających zacisków hamulcowych, przy większych rozmiarach jest większa szansa, choć oczywiście wskazywana prędkość byłaby znacząco inna.

Trzeba też zwrócić uwagę na inne ET od 18 cali w górę.

Edytowane przez aquariusmax

Obwód i średnica kół J12 są większe od tych w J11.
Prawdopodobnie koła 16'' z J11 nie wejdą do J12 z powodu przeszkadzających zacisków hamulcowych, przy większych rozmiarach jest większa szansa, choć oczywiście wskazywana prędkość byłaby znacząco inna.
Trzeba też zwrócić uwagę na inne ET od 18 cali w górę.

Nie dopisałem rozmiaru felg, a chodzi o 17 cali. W międzyczasie wrzuciłem w wyszukiwarkę oponeo i tam jeśli wierzyć ten model felgi jest dedykowana do j12FL

3 sezon jeżdżę  J12 na zimowkach z felgą 17" ET 40 ,śruby 5*114,3 ,otwór 66,1  oryginał Nissan z J 11 pasują idealnie do tego opony R 17 215/65

Na lato mam R19 235/50 .Wysokość kół R 17 i R19 jest ta sama ,różnica jest w tym ,że zimowe koła R17 mają więcej  gumy w stosunki do felgi ,a w letnich odwrotnie ,co wpływa oczywiście na wygląd ,ale to jest kwestia gustu .

• Like 1

3 sezon jeżdżę  J12 na zimowkach z felgą 17" ET 40 ,śruby 5*114,3 ,otwór 66,1  oryginał Nissan z J 11 pasują idealnie do tego opony R 17 215/65
Na lato mam R19 235/50 .Wysokość kół R 17 i R19 jest ta sama ,różnica jest w tym ,że zimowe koła R17 mają więcej  gumy w stosunki do felgi ,a w letnich odwrotnie ,co wpływa oczywiście na wygląd ,ale to jest kwestia gustu .

O to mi chodziło, czyli rozmiar będzie ok. A jak z czujnikami? Zakodowań mam na j11.

13 godzin temu, 2pac napisał:

O to mi chodziło, czyli rozmiar będzie ok. A jak z czujnikami? Zakodowań mam na j11.

Czujniki były już zamontowane w felgach oryg.Nissan z J11. Po zamontowaniu kół do QQ J12 i przejechaniu ok.2km same się uaktywniły bez mojej ingerencji w ustawienia. A tak na marginesie podstawowe parametry powinny być opisane na wewnętrznej stronie felgi, ważny parametr to otwór centrujący piasty dobrze dopasowany ,żeby nie stosować niepotrzebnie pierścieni centrujących.

• Like 1

14 godzin temu, 2pac napisał:

Pamiętaj o wymianie opon na większe, bo J11 ma 215/60/17, a J12 215/65/17.
Reszta ok.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Felgi Alutec 8.5J x 19'  na opony  235x50 R19  będą pasować  do e power

11 godzin temu, Ryszard48 napisał:

Felgi Alutec 8.5J x 19'  na opony  235x50 R19  będą pasować  do e power

Alutec ma certyfikaty na swoje felgi dla Nissana więc warto zobaczyć czy nie ma tam jakichś zastrzeżeń i dla jakich rozmiarów opon dana felga jest dedykowana. Przy ET40 chyba powinno to pasować. Widziałem bodajże w Ronalu, że przy tej szerokości felgi ten rozmiar opon nie jest zalecany ale niektórzy producenci bardziej się asekurują.