Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana przedniej szyby

Exit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się. Mam do wymiany szybę przednią ogrzewaną. Ktoś wymieniał może poza ASO ?. W autoryzowanym serwis czas oczekiwania na naprawę to ponad dwa tygodnie. 

7 godzin temu, Exit napisał:

Stało się. Mam do wymiany szybę przednią ogrzewaną. Ktoś wymieniał może poza ASO ?. W autoryzowanym serwis czas oczekiwania na naprawę to ponad dwa tygodnie. 

Czas oczekiwania to jedno, a cena to drugie.
Zerknij na stronę AutoGlass i podpytaj. Możesz też wklepać w przeglądarkę "auto szyby śląsk" (bo trudnoCi podpowiedzieć jakiś konkret w Twoim rejonie, skoro w profilu podałeś "Śląsk) i podzwonić. Ja bym zaczął od Pilkington w Piekarach.    

Trochę się obawiam wymieniać szybę na nie oryginalną w nie autoryzowanym serwisie. Przy wymianie Szyby jest do przełożenia kamera , podobno trzeba ją regulować.  Czujnik deszczu jest zespolony z szybą. Nie wiem czy zamiennik też tak skutecznie będzie sobie radził z oblodzeniem.... Pytałem się w auto Glass to też nie mogli mi powiedzieć od razu ile potrwa naprawa. Muszą dostać zlecenie żeby coś zaproponować. Martwi mnie czas napraw w tych naszych autkach. Generalnie miałem robione w samochodzie dwie rzeczy na gwarancji . Wymiana linek skrzyni biegów i maty grzewczej. Czas oczekiwania na czesci w do Nissana to prawie dwa miesiące . Dobrze że z tymi problemami mogłem jeździć. 

8 godzin temu, Exit napisał:

Przy wymianie Szyby jest do przełożenia kamera , podobno trzeba ją regulować.  Czujnik deszczu jest zespolony z szybą.

Dlatego następnym razem podawaj szczegółowe informacje, by było konkretnie wiadomo co muszą uwzględnić potencjalni pomocnicy.
W tej sytuacji wydaje mi się, że pozostaje Ci tylko ASO, bo szklarz Ci tego nie poprzekłada

U nas w firmie wymieniano szybę w Capturze. Warunki gwarancji wymusiły szybę nieoryginalną i naprawę nie w ASO. Firma poradziła sobie ze wszystkim i także kamerę przekleiła bez problemów. Trzeba ją jednak było skalibrować i zrobiła to inna firma. Za obie te rzeczy zapłacił ubezpieczyciel. Myślę, że w Nissanie jest podobnie.

Zasnatnów się czy warto wymieniać poza ASO - wymiana szyby to jednak spora ingerencja (wycinanie, wklejanie, kalibracja czujników, etc.) i potem może być problem z gwarancją na perforację czy elektronikę.

• 1 miesiąc temu...

Trochę może nie w temacie, ale może się przyda info.

Wymiana szyby w X-trail T33.

Czas oczekiwania na szybę - lekko ponad 2 tygodnie.

Koszt w ASO - 8200 zł.

Poza ASO w jednym dobrym (polecanym) punkcie w Szczecinie nie mieli szyby i nie mogli pomóc.

Oryginalną szybę można kupić samemu (przynajmniej w J11 tak było, od 1800 zł do wersji Acenta) i zlecić montaż w solidnym warsztacie alternatywnym.
Jednak ASO wymienia także sporo listew, ramek, osłonek, uszczelek, naklejek, które mogą kosztować więcej niż sama szyba (od 2200 zł w J11 dla wersji Acenta).
Warsztaty alternatywne większość tego przekładają, gdy się nie uszkodziło i z tego może wynikać niższa cena całkowita (w ASO 5500 zł za całość dla J11 w wersji Acenta).

No u mnie od odbioru z salonu do wymiany szyby nie minęły nawet 2 miesiące, więc pewnie za dużo uszczelek, ramek itp. nie wymagało wymiany.

Wpływ na cenę na pewno mają takie rzeczy jak wyświetlacz przezierny i podgrzewana przednia szyba (Acenta tych rzeczy nie ma).

Poza tym na przyszłość nauczka żeby zwracać uwagę na sumę ubezpieczenia szyb. Ja mam ubezpieczenie w PZU, ale nie zwróciłem uwagi i max sumę ubezpieczenia mam na 7 tysięcy. Więc poszło z AC.

Niektóre rzeczy, jak ramki szyby są jednorazowe wg producenta, więc ASO musi je wymienić, pomimo tego, że są nowe (podobnie jak przy uszczelnianiu pokrywy zaworów trzeba wymieniać nawet nowy pasek osprzętu).

Miałeś ubezpieczenie szyb i nie wskazali Ci obowiązkowo serwisu Nordglass i pozwoliliby Ci wymieniać szybę w ASO, gdyby zmieściło się w kwocie 7 tys. zł?
Ja zawsze dokupuję ochronę zniżek za 50-100 zł, aby móc wymienić chociażby szybę, bo Hestia wskazuje obowiązkowo Nordglass (najczęściej chińskie zamienniki) i daje kwotę 3 tys. zł.

Edytowane przez aquariusmax

No warsztat to mam prawo sam wybrać - oczywiście taki który ma umowę z PZU na bezgotówkowe rozliczenie szkody. 

A ochronę zniżek jak najbardziej mam wykupioną (no ale to działa na 1 szkodę w roku polisowym).