Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakie opony zimowe?

Pabi84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie opony zimowe do T33 zakładaliście? Zastanawiam się czy dokupić 19 (tylko pytanie jakie) czy czasem nie kupić felg 18 + opon? W poprzednim aucie bardzo sobie chwaliłem Goodyear ultragrip (miałem 18'').

ja zakupiłem Hankook . i okazało się ze 2  z 4 są " jajowate" . Reklamacja o dziwo uznana - ale tylko na jedną. To w ramach informacji. Więc chyba pozostane przy klasykach .

Na marginesie - na śniegu i błocie - bardzo dobrze sobie radzą.

11 godzin temu, Pabi84 napisał:

Jakie opony zimowe do T33 zakładaliście? Zastanawiam się czy dokupić 19 (tylko pytanie jakie) czy czasem nie kupić felg 18 + opon? W poprzednim aucie bardzo sobie chwaliłem Goodyear ultragrip (miałem 18'').

wybacz, jakie pytanie, taka odpowiedź.... polecam opony okrągłe i czarne ;)  dlaczego tak? bo w każdej niemal odpowiedzi otrzymasz inna radę.

9 godzin temu, exopel napisał:

dlaczego tak? bo w każdej niemal odpowiedzi otrzymasz inna radę.

I tak i nie, generalnie ktoś może uargumentować czemu wybrał takie a nie inne, co pomoże mi (a może też innym) w wyborze, poszukiwaniach :) Ja w rozmiarze 18'' mam porównanie zimówek Nokian'a z Goodyear ultra grip - bezsprzecznie na korzyść Goodyear'a jeśli chodzi o trakcję na śniegu. W rozmiarze 19'' są natomiast dość drogie, stąd moje pytanie do użytkowników jakie opony wybrali i czym się kierowali.

Natomiast jak nie masz nic do wniesienie w temacie, to najlepiej scrollować sobie dalej internet i nie śmiecić - pozdrawiam.

Zajmowałem się tym u dealera.

Również i ja byłem zainteresowany 18-stkami. Jak się okazało dealer nie posiadał już takich.

Więc stanęło na 19-stakch z dealerską ofertą opon. I tutaj cała gama: od Toyo do Michelin.

Jak się okazało Michelin Pilot Alpin SUV 5 były w takiej ofercie w niezłej cenie.

Więc mam i jestem zadowolony,  w poprzednim aucie miałem Goodyeary Ultragripy.

Również się zastanawiam czy kupić zimówki 19, czy może felgi 18/19 +opony+czujniki i jestem ciekaw opinii innych.

Ja poszedłem inna drogą. Letnie oryginalne zostawiłem i zamawiam felgi  18' na oponeo Anzio srebrne.

Na oryginalne 18 założyłem całoroczne Pirelli Scorpion All Season SF2.

Są ciche i co wazne mają niezle parametry.

Będę zmieniał koła sam pod koniec września i w maju, żeby całoroczne sie  nie degradowały zbyt szybko w upale.

Całoroczne na sniegu i błocie nieźle sobie radziły w zimę.

Screenshot_20231002-083132_Chrome.thumb.jpg.e6d1e855fcec819d08d9c781d43422a1.jpg

Edytowane przez JackSet

30 minut temu, Pabi84 napisał:

I tak i nie, generalnie ktoś może uargumentować czemu wybrał takie a nie inne, co pomoże mi (a może też innym) w wyborze, poszukiwaniach :) Ja w rozmiarze 18'' mam porównanie zimówek Nokian'a z Goodyear ultra grip - bezsprzecznie na korzyść Goodyear'a jeśli chodzi o trakcję na śniegu. W rozmiarze 19'' są natomiast dość drogie, stąd moje pytanie do użytkowników jakie opony wybrali i czym się kierowali.

Natomiast jak nie masz nic do wniesienie w temacie, to najlepiej scrollować sobie dalej internet i nie śmiecić - pozdrawiam.

widzisz, wszystko jest kwestia percepcji. gdybyś użył wyobraźni, poczytałbyś fachowe fora oponiarskie, a nie zaśmiecał to forum infantylnymi pytaniami. 

29 minut temu, JackSet napisał:

Na oryginalne 18 założyłem całoroczne Pirelli Scorpion All Season SF2.

też ciekawe podejście, ja mam w drugim aucie całoroczne też Goodyear 4seasons gen3, kierowałem się tym żeby to była opona jak najbardziej "zimowa" i przyznam, że świetnie dają radę na śniegu. Aktualnie mają już zrobione ponad 60k km i jest jeszcze 5-6mm bieżnika (no ale to auto które jest bardzo delikatnie traktowane). Do Xa, z uwagi na to że będzie dość mocno zimą jeżdżony w wysokich górach to chcę kupić typowe zimówki. Rozważam faktycznie kupienie felg 18 + opony (które są sporo tańsze niż 19).

• 2 tygodnie później...
10 godzin temu, JJacek napisał:

Ja od razu wymieniłem na całoroczne , a letnie hankook sprzedałem.

W drugim aucie mam całoroczne i jestem bardzo zadowolony, ale swoim autem za dużo jeżdżę w wysokie góry zimą żebym nie miał typowych zimówek.

Godzinę temu, Pabi84 napisał:

W drugim aucie mam całoroczne i jestem bardzo zadowolony, ale swoim autem za dużo jeżdżę w wysokie góry zimą żebym nie miał typowych zimówek.

Słuszna decyzja.

Zamówiłem Yokohama BlueEarth v905 “19. Zobaczymy w zimie czy było warto, ale recenzje mają bardzo ok. 

• 3 tygodnie później...

Ja się zdecydowałem na 18'' felgi Anzio + Goodyear Ultragrip.

Pytanko o czujniki ciśnienia. Wystarczy zakupić zakodowane pod T33 i po montażu wykonać reset? Czy udać się do wulkanizotra i zczytywać ID z każdego czujnika i podawać do zakodowania? Przykładowo tutaj https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-70916-Czujnik-cisnienia-TPMS-do-Nissan-X-Trail-2022-2023-407006UA0A.html przy zamawianiu można podać ID wszystkich czujników albo wybrać "domyślne" kodowanie pod X-Trail (bez podawania ID).

14 godzin temu, TonyM napisał:

Ja się zdecydowałem na 18'' felgi Anzio + Goodyear Ultragrip.

Pytanko o czujniki ciśnienia. Wystarczy zakupić zakodowane pod T33 i po montażu wykonać reset? Czy udać się do wulkanizotra i zczytywać ID z każdego czujnika i podawać do zakodowania? Przykładowo tutaj https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-70916-Czujnik-cisnienia-TPMS-do-Nissan-X-Trail-2022-2023-407006UA0A.html przy zamawianiu można podać ID wszystkich czujników albo wybrać "domyślne" kodowanie pod X-Trail (bez podawania ID).

kupujac na oponeo...

| tez kupilem Anzio 18" 😶 |

poprzednio w T32 miałem 17"

...otrzymałem zakodowane do modelu i zadziałało bez problemu.

oryginalne zostawilem na zimę..bo te mi bardziej się podobają i nie brudzą się tak niemiłosiernie jak te czarno/srebrne oryginalne

20240522_141802.thumb.jpg.7c683bd14b65907382f80dee784e4394.jpg

Edytowane przez JackSet

tak z ciekawości w temacie zimówek i opon w ogóle. Ja mam QQ ePower. Od lutego 2023 czyli na zimówkach przejździłem można powiedzieć 1,5 sezonu na razie. W sumie pewnie z 10 tys. km. Mam Bridgestone Blizzak w rozmiarze 18". I teraz na wiosnę po ich wymianie na letnie zauważyłem że są już dosyć mocno zużyte, głównie przednie. Jeszcze może na jedną zimę starczą i do kosza. A auto jest jeżdżone raczej spokojnie. Wiem że to ma moment jak elektryk, większą masę i opony mogą się szybciej zużywać, ale aż tak? Mam też drugie auto: kompakta o mocy 200KM i tam zimówki które miałem od nowości wyrzuciłem dopiero w tym roku po ponad 100 tys. km przebiegu, w tym pewnie z 40-50 tys. na zimówkach.

Zauważyliście szybkie zużycie opon w XTrailach, zwłasza tych FWD?

W dniu 5.06.2024 o 23:56, TonyM napisał:

Goodyear Ultragrip

dobry wybór, chyba najlepsza zimowa opona jaką miałem. Natomist w rozmiarze 19 była zdecydowanie za droga do X, także wybrałem Yokohamy - zobaczymy czy nie była to błędna decyzja w zimie ;)

W dniu 7.06.2024 o 11:44, maro_t napisał:

Zauważyliście szybkie zużycie opon w XTrailach, zwłasza tych FWD?

mam za mały przebieg żeby coś powiedzieć, masa na pewno robi swoje, natomiast jak kiedyś szukałem opon i czytałem recenzje, to Blizzak miały chyba opinię dość szybko się zużywającej opony.

• Upvote 1

• 2 miesiące temu...

QQ J12 (2021-) ma homologowane rozmiary opon 215/60/17, 235/55/18, 235/50/19, 235/45/20.

X T33 ma 235/60/18, 235/55/19, 255/45/20.

Więc oficjalnie nie będą pasować.

Edytowane przez aquariusmax

• 1 miesiąc temu...

Zastanawiam się czy kupić same gumy czy razem z felgami. Mam koła 20` i trochę drogo wychodzą.

Jakie rozwiązanie stosujecie ?

Ja kupilem felgi 18 z czujnikami plus opony całoroczne z dobrymi parametrami i zmieniam na sezon zimowy w połowie października, a potem w połowie marca (czyli na 5 mcy). Całość kosztowała 5.800.

Zima w miescie to głównie mokro i z rzadka błoto pośniegowe, a jednoczenie bywa dosyć wysoka temperatura jesienią i pod koniec zimy.

Zależało mi też na w miarę cichej (70 dB).

• 2 tygodnie później...
6 godzin temu, Figiel napisał:

Czy kodował ktoś sam czujniki ciśnienia? czy może podesłać ktoś link, które kupiliście?

na oponeo sa juz zakodowane