Pabi84 Opublikowano 6 Maja Udostępnij Opublikowano 6 Maja Jak w temacie, osoby które już wymieniały olej (poza przeglądem). Jaki olej wlaliście (to co w ASO, jeśli tak to co lali?) 0W-20 czy 5W-30? Jaki był koszt w "waszych" ASO / czy może robiliście poza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 7 Maja Udostępnij Opublikowano 7 Maja Pierwszy olej + filtr w ASO kosztowal 480. Olej 0w20 GF6A 208L Koszt bez robocizny bo mialem voucher otrzymany przy odbiorze. FILTR 100 zl Olej 344 zl Reszta to uszczelka i utylizacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Powinien być OW-20 API SP lub SN jak nie ma SP. ILSAC GF-5 lub GF-6. I wymieniać często.. 10k km in nowy. A tutaj przypadek z kwietnia u mnie na warsztacie. Przyjachał T33 z pierwszej serii na wymianę oleju bo w ASO za drogo. A tam złoto w oleju. Pojechał do ASO bo ja podziekowałem za takiego kwiatka. Wrócił bo ASO go olało bo nie było wymiany oleju wcale .. pojazd ze stycznia 2023 i 45k km najechane. Zdjecie miski ... dramat.. remont silnika .. dla mnie dobrze dla właściciela T33 już mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Admiros Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Ło matko, nie zazdroszczę właścicielowi, ale tak to jest jak się nie dba o regularną wymianę oleju. Ale znam wielu takich, którzy biorą nówkę sztukę z salonu, a później zrzędzą, że w ASO drogo. Co do oleju to zawsze najlepiej stosować się do zaleceń producenta - oleje 0W-20 z klasyfikacją API SP to bardzo nowoczesne oleje syntetyczne, które spełnia wysokie standardy czystości spalin i oszczędności paliwa, z kolei 5W-30 jest bardziej uniwersalnym wyborem. Jeśli nie wiesz jaki olej wybrać, wejdź na https://www.iparts.pl/dodatkowa-oferta/oleje-i-plyny,65.html wybierz model i markę samochodu, a pokażą Ci się wszystkie możliwe opcje do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja To nie jest przypadek jednostkowy... takie kwiatki sie pojawiają. Co do oleju to bym trzymał się tego co zaleca Nissan czyli 0W-20. Wiadmo,że można wlać wszytko i będzie działać, ale czy w pełni sprawnie to tak nie do końca bo silniki są projektowane pod dany typ oleju. Co do kosztów ... u mnie jest Texaco bo dostaje orginalny w beczkach z USA i to polecam,ale jeśli ktoś chce inny to oczywiście,że tak. T33 ma prawie 5L wiec u mnie to 50eu filetrki to od 5 do 10 euro , podkladka to centy. Czyli całość to 100 euro, jeśli idą filtry pozostałe to cena cześci i dodatkowa opłata za robocizne. Czyli generalnie jak na tutejsze ceny to mało, ale nadrabiam ilością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 10 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja Dzięki Panowie za informację. Ja planuje zrobić pierwszą wymianę przy 2k potem 15k. Będę brał co w ASO leją, ale upewnię się że jest to 0w-20. W dniu 8.05.2024 o 09:34, OsobaNN napisał: A tam złoto w oleju Wybacz brak wiedzy. O czym to świadczy? Tzn wiem że źle, ale czym to jest spowodowane i czemu remont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 11 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja Doczytałem że złote to panewki a z ciekawości to był ePower czy czysta benzyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja Nie koniecznie panewki albo tylko panewki, ogolnie wszystko co sie moze "spiłować". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtrail2024 Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja Zastanawiam się nad Olej syntetyczny Millers EE Performance 0W20 5L. Jest w pełni syntetyczny, ma estry i nano cząsteczki. Na papierze wydaje się być bardzo przyzwoity. Nie mam niestety żadnego doświadczenia z tą marką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) W dniu 14.05.2024 o 19:27, xtrail2024 napisał: Zastanawiam się nad Olej syntetyczny Millers EE Performance 0W20 5L. Jest w pełni syntetyczny, ma estry i nano cząsteczki. Na papierze wydaje się być bardzo przyzwoity. Nie mam niestety żadnego doświadczenia z tą marką. Ja taki wlałem po ok 1900 km i narazie jest ok. Mam teraz 3500 tys. I odpalanie na zimnym się uspokoiło czyli wibracje są minimalne czyli bardzo duża poprawa w stosunku to tego co było na początku. co do oleju to ten Nissan oil to jest zrobiony przez total. U mnie w serwisie leją Castrol SN GF-5 więc stwierdziłem że robię zgodnie z instrukcja SP I GF-6A. a następna wymian to po 10000 tys. Czyli jak będzie 12000. No i dodam ze moim subiektywnym zdanie kultura pracy silnika się poprawiła, chciałby wierzyć że to olej pomógł. Edytowane 18 Maja przez JJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja Wymiana oleju + filtr w ASO Szczecin - 487 zł Olej miałem swój (Millers EE Performance 0W20). Pierwsza wymiana po 3 tys. km. Filtr - 112 zł Uszczelka korka - 11 zł Płukanka - 149 zł Robocizna - 215 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtrail2024 Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja W dniu 29.05.2024 o 15:56, chase napisał: Wymiana oleju + filtr w ASO Szczecin - 487 zł Olej miałem swój (Millers EE Performance 0W20). Pierwsza wymiana po 3 tys. km. Filtr - 112 zł Uszczelka korka - 11 zł Płukanka - 149 zł Robocizna - 215 zł Zauważyłeś jakieś różnice po wymianie oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca W dniu 31.05.2024 o 15:34, xtrail2024 napisał: Zauważyłeś jakieś różnice po wymianie oleju? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć. Jeszcze muszę poobserwować. Być może jest nieco wyższa kultura pracy silnika (ciszej pracuje, ciszej się załącza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 12 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Ja jestem po pierwszej wymianie przy 3500km. Olej Eneos ultra X, 0w20. Całkowity koszt w ASO z ich olejem 550 zł. Może to efekt placebo, ale mam wrażenie że silnik pracuje ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabi84 Opublikowano 15 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca Z innych ciekawostek, w ASO lekko przelali olej, po wymianie jak bym nie sprawdzał to olej był ponad stan (na zimnym to jasne), na ciepłym zgodnie z instrukcję również odrobinę ponad stan. Podjechałem, odciągnęli, nie wiedzą jak to się stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JJacek Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Ja też odciągałem trzeba im powiedzieć nich leją 5 litrów a resztę sobie sam doleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi