Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Uszczelki do rury turbo do 1,6dci

cezzar1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje namiarów na 2 uszczelki typu V-ring, znajdujące się w metalowej rurze nad silnikiem, między turbo a IC. Chyba tylko qashqai ma rurę tego typu i nie wiem czy pasują inne np od Renault. W katalogu części niestety nissan nie wyszczególnia tych uszczelek. Cieknie mi ta przy turbo, ale bym obie już wymienił.

Chodzi o tę rurę? Nic nie ma w necie.Screenshot_20240509-202132-425.thumb.png.b94825bdb6554f25456d8c2d1aefc530.png

też to miałem. włożyłem oring 45/5 lub 45/4-nie pamiętam- na część cylindryczną i docisnąłem żeby wskoczył zatrzask. mam spokój. chociaż tam nie powinno być oleju /odma lub turbina się kłania/

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za wskazówki. Kupiłem nową uszczelkę do złącza HC40 tego przy turbinie oryginalną Renault i dalej cieknie. Nie wiem co tam jest grane. Może faktycznie lepiej dać tam oring. 
Gdyby ktoś szukał to podaję numery tych uszczelek oryginalnych renault: 

8201089106 do złącza HC40 przy turbo

7701071316 do złącza HC45 od strony IC

W dniu 12.05.2024 o 08:59, r5k4 napisał:

tam nie powinno być oleju /odma lub turbina się kłania/

Teoretycznie. W rzeczywistości zawsze będzie tam olej, nawet w nowym aucie. Sprawdzałem w moim jak miał 100 tys, był olej w rurze ale nie ciekło. A teraz 220 tys i cieknie. 

W J10 z tym silnikime były problemy z pękaniem rury jak na zdjeciu. Trrafiają się mikro pęknięcia i leci. Trzeba wymienić całą rure. Poprawiony numer to 14460BB31A dla J10.

J10 inlet.PNG

W dniu 5.06.2024 o 11:52, OsobaNN napisał:

W J10 z tym silnikime były problemy z pękaniem rury jak na zdjeciu. Trrafiają się mikro pęknięcia i leci. Trzeba wymienić całą rure. Poprawiony numer to 14460BB31A dla J10.

To co pokazałeś jest do 1,5dci. Mówimy tu o 1,6 dci. 

No faktycznie, R9M jest metalowa... J10 już od lat się nie pojawiają i znalazłem nie tą rure co trzeba.

• 1 miesiąc temu...

Walczę dalej z tym wyciekiem. Kupiłem nawet o-ring ale nie zamontowałem go, bo doszedłem do wniosku, że to nie cieknie przez uszczelkę, tylko jakby przez rurę, przez ten mechanizm zatrzaskowy. Szukam innej.