Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] 15" alufelgi

Gość artoor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze myślałem że średnicę koła liczymy dodając 2 wysokości opony do średnicy felgi

racja a ja dodałem tylko jeden "profil"

to po korekcie będzie:

195/60R15 = 60,9cm

195/50R15 = 57,0cm

co daje w sumie 4 (!!) cm różnicy... czyli jeszcze więcej

powiem ci ze wysokosc to bierz jaka chcesz... 50 czy 60 to wszystko jedno. zalezy po jakich dziurach jezdzisz :) a co do szerokosci felgi 7cali... to moze 205 zaloz ?? bo 195 na 7 cali to chyba jest minimum jakie mozna...

Weś się nie wygłupiaj i takich głupot nie opowiadaj :!: :!: :!: bo to wstyd :!:

Różnica prawie żadna :!: :!: :!: ty sobie nie zdajesz sprawy co mówisz :!:

MacKo wyliczył różnice 4cm na wysokości to teraz przelicz jaka jest na okręgu :!: i dowiesz się

Ile razy więcej koło musi się obrócić żeby uzyskać tą samą ilość km :!:

Dlatego liczniki cyganią :!:

Do P11 to 195/60R15 :!: zamiennik 185/65R15 wersi 1.6

A wogule 50 :!: to jeszcze 195/50R16 mogłoby być :!: od biedy :wink:

Musisz zachować wysokość opony przewidzianej przez producenta zmieniając szerokość lub profil

a prosze was o odpowiedz czy bedzie duza roznica w przeklamaniach na moch kołach - mam 14" aluski i opony na nich 185/60 R14- wiem ze potrzeba chyba 185/65 R14- ale czy na takich da sie jezdzic bez zbyt duzych szczelin i przeklaman licznika? dziekuje za info.

Gość cornholio78

osobiście bym nie wrzucał opon o profilu 5% niższym, ale da się jeszcze wytrzymać taka różnicę. Pytanie po co wkładac opony przy których jadąc 90 licznik pokaże Ci 100 i czy lubisz mieć obniżony komfort (wynikający z mniejszego promienia zewnętrznego koła)

nie wiem skad w was tyle agresji ?? chodzi mi o to ze licznik jest na tyle niedokladny w ze taka roznica to zadna roznica... czy bedzie pare km w ta czy w ta... jesli by wskazywal dokladnie predkosc to ok... ale jesli np u mnie na seryjnych kolach licznikowo sie rozpedzam do 200km/h to jakas lipa... bardziej do szacowania predkosci niz okreslania dokladnie... mowiac o niewielkiej roznicy nie chodzilo mi o wyliczenia wysokosci kola tylko o niewielka roznice jaka odczujemy we wskazaniach predkosciomierza :) nie denerwujcie sie tak :D wiosna idzie ;]

gdzie ??

no u mnie wiosennie dopoki nie mam zamiaru zmieniac kol na lato... juz trzy podejscia i jak juz mam przyjechac do domu i zrobic kola to sie pogoda psuje :/

Widziałem nissana w komisie na gumach 195/50 i wyglądał okropnie jak by koła od malucha :wink:

Po prostu są mniejsze, ja wole jak największe lepszy komfort i wyższy prześwit :P

A pogoda u mnie ZIMA na całego śniegu że hej :( letnie to chyba w maju założę :lol:

Mam pytanko jakie opony konkretnie jaki rozmiar pod takie felgi podaję parametry felgi tu: opis felgi -dzięki za info bo kolega co ma zakład proponuję mi 195/60/15 a co sądzicie o 195/50/15 ?Czekam na wasze pomocne zdanie na ten temat.(nissan primera P11)

witam

osobiscie na poczatku jezdzilem na 185/65r15 nalozylem 195/50/r15 licznik przeklamuje ok 12-15 km/h no i jak na polskie drogi komfort jazdy gorszy teraz jezdze na 195/60r15 licznik ok no i przyjemna jazda

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Co myślicie o tych oponkach? Na www.opony.com pozytywne opinie. Może ktoś miał z nimi do czynienia. Jaki rozmiar polecacie: 185/65/15 czy 195/60/15?
zastanów sie nad kleberami dynaxer 2 -1956015 po 205 zeta ,taniej nie kupisz a w rankingu stojš wysoko w tej klasie i za tš kaske,pozdro

Zdecydowanie 195/60/15 tym bardziej że maż 2.0 :!:

Fakt Firestone mają tam dobrą opinie TZ200 też!

No ja to rozważam Nokian NRHi 8)

Ewentualnie ContiPremiumContact 2 :wink:

sam sie zastanawiam nad tymi oponami tyle ze w rozmiarze 205/55/15. nie widze problemow zebys kupil 185/65/15. teraz na takich jezdze pirelli p6000 i spokojnie wystarczaja do silnika 2.0. to ze czasem traca trakcje przy ostrym ruszaniu nadrabiaja niskim zuzyciem paliwa :)

A skoro o tym mowa. Te różnice w zużyciu paliwa przy zastosowaniu opon w rozmiarze 195 zamiast 185 to są jakieś znaczące?

Jak ta zmiana ma się do komfortu jazdy i prowadzenia (koleiny)?

ja jestem zadowolony z komfortu jazdy na szerokosci 185. napewno jest to najlepszy rozmiar do kolein dla p11.120 p11.144. czy beda jakies znaczace roznice w spalaniu to juz raczej w wynikow oporow toczenia dla roznych modeli opon ale dla jedenego i z niewielka roznica to raczej podobne.