Gość MacKo Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 zawsze myślałem że średnicę koła liczymy dodając 2 wysokości opony do średnicy felgi racja a ja dodałem tylko jeden "profil" to po korekcie będzie: 195/60R15 = 60,9cm 195/50R15 = 57,0cm co daje w sumie 4 (!!) cm różnicy... czyli jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 powiem ci ze wysokosc to bierz jaka chcesz... 50 czy 60 to wszystko jedno. zalezy po jakich dziurach jezdzisz a co do szerokosci felgi 7cali... to moze 205 zaloz ?? bo 195 na 7 cali to chyba jest minimum jakie mozna... Weś się nie wygłupiaj i takich głupot nie opowiadaj :!: :!: :!: bo to wstyd :!: Różnica prawie żadna :!: :!: :!: ty sobie nie zdajesz sprawy co mówisz :!: MacKo wyliczył różnice 4cm na wysokości to teraz przelicz jaka jest na okręgu :!: i dowiesz się Ile razy więcej koło musi się obrócić żeby uzyskać tą samą ilość km :!: Dlatego liczniki cyganią :!: Do P11 to 195/60R15 :!: zamiennik 185/65R15 wersi 1.6 A wogule 50 :!: to jeszcze 195/50R16 mogłoby być :!: od biedy :wink: Musisz zachować wysokość opony przewidzianej przez producenta zmieniając szerokość lub profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość greg76 Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 http://www.nissanprimera.net/tyrecalc.asp?...5&check=yup dokladnie 39mm roznicy w srednicy kola. moze zadna roznica dla wywrotek w kamieniolomach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zeusik Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 a prosze was o odpowiedz czy bedzie duza roznica w przeklamaniach na moch kołach - mam 14" aluski i opony na nich 185/60 R14- wiem ze potrzeba chyba 185/65 R14- ale czy na takich da sie jezdzic bez zbyt duzych szczelin i przeklaman licznika? dziekuje za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 osobiście bym nie wrzucał opon o profilu 5% niższym, ale da się jeszcze wytrzymać taka różnicę. Pytanie po co wkładac opony przy których jadąc 90 licznik pokaże Ci 100 i czy lubisz mieć obniżony komfort (wynikający z mniejszego promienia zewnętrznego koła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zeusik Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 wiesz takie kupilem na pieknych aluskach - foto w profilu - za nieduza sumke a stan 7mm - dlatego pytam bo nowych mi sie nie usmiecha kupowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 W wersji 2.0 195/60 15' to chyba najlepsze rozwiązanie ale tez stosowane są 185/65 15' według mnie lepsze na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 nie wiem skad w was tyle agresji ?? chodzi mi o to ze licznik jest na tyle niedokladny w ze taka roznica to zadna roznica... czy bedzie pare km w ta czy w ta... jesli by wskazywal dokladnie predkosc to ok... ale jesli np u mnie na seryjnych kolach licznikowo sie rozpedzam do 200km/h to jakas lipa... bardziej do szacowania predkosci niz okreslania dokladnie... mowiac o niewielkiej roznicy nie chodzilo mi o wyliczenia wysokosci kola tylko o niewielka roznice jaka odczujemy we wskazaniach predkosciomierza nie denerwujcie sie tak wiosna idzie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MacKo Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 wiosna idzie gdzie ?? ja się nie nerwuję - poprostu wyliczyłem jakie są róznice w "wielkości" koła przy danym profilu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 gdzie ?? no u mnie wiosennie dopoki nie mam zamiaru zmieniac kol na lato... juz trzy podejscia i jak juz mam przyjechac do domu i zrobic kola to sie pogoda psuje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MacKo Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 a u mnie śnieg codziennie pada tylko że jest na granic 0 +1 więc jest do doopy :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 u mnie slonce... i tak moze byc przez tydz ze sobie mysle ze w sob zaloze letnie kola.. a tu w sobote snieg :/:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Puzon Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 widzę,że wywiązała się ostra dyskusja ale już chyba wiem na pewno,że założę 195/60/15 chyba,że by się jeszcze coś zmieniło w dalszej części dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MacKo Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 z mojej strony nic się nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Widziałem nissana w komisie na gumach 195/50 i wyglądał okropnie jak by koła od malucha :wink: Po prostu są mniejsze, ja wole jak największe lepszy komfort i wyższy prześwit A pogoda u mnie ZIMA na całego śniegu że hej letnie to chyba w maju założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bakin Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Mam pytanko jakie opony konkretnie jaki rozmiar pod takie felgi podaję parametry felgi tu: opis felgi -dzięki za info bo kolega co ma zakład proponuję mi 195/60/15 a co sądzicie o 195/50/15 ?Czekam na wasze pomocne zdanie na ten temat.(nissan primera P11) witam osobiscie na poczatku jezdzilem na 185/65r15 nalozylem 195/50/r15 licznik przeklamuje ok 12-15 km/h no i jak na polskie drogi komfort jazdy gorszy teraz jezdze na 195/60r15 licznik ok no i przyjemna jazda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macallan Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Co myślicie o tych oponkach? Na www.opony.com pozytywne opinie. Może ktoś miał z nimi do czynienia. Jaki rozmiar polecacie: 185/65/15 czy 195/60/15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peryskop Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Co myślicie o tych oponkach? Na www.opony.com pozytywne opinie. Może ktoś miał z nimi do czynienia. Jaki rozmiar polecacie: 185/65/15 czy 195/60/15? zastanów sie nad kleberami dynaxer 2 -1956015 po 205 zeta ,taniej nie kupisz a w rankingu stojš wysoko w tej klasie i za tš kaske,pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zdecydowanie 195/60/15 tym bardziej że maż 2.0 :!: Fakt Firestone mają tam dobrą opinie TZ200 też! No ja to rozważam Nokian NRHi 8) Ewentualnie ContiPremiumContact 2 :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macallan Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Też brałem pod uwagę Nokiany HRHi i NRVi i te TZ200. FSZ80 znalazłem za 218 zł. Brałem też pod uwagę Yokohama C DRIVE AC 01. Te trochę droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość greg76 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 sam sie zastanawiam nad tymi oponami tyle ze w rozmiarze 205/55/15. nie widze problemow zebys kupil 185/65/15. teraz na takich jezdze pirelli p6000 i spokojnie wystarczaja do silnika 2.0. to ze czasem traca trakcje przy ostrym ruszaniu nadrabiaja niskim zuzyciem paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macallan Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 A skoro o tym mowa. Te różnice w zużyciu paliwa przy zastosowaniu opon w rozmiarze 195 zamiast 185 to są jakieś znaczące? Jak ta zmiana ma się do komfortu jazdy i prowadzenia (koleiny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość greg76 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 ja jestem zadowolony z komfortu jazdy na szerokosci 185. napewno jest to najlepszy rozmiar do kolein dla p11.120 p11.144. czy beda jakies znaczace roznice w spalaniu to juz raczej w wynikow oporow toczenia dla roznych modeli opon ale dla jedenego i z niewielka roznica to raczej podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maglev Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 A ja zassałem takie Klebery Dynaxerki HP2 185/60R15 :smile: . Śledziłem opinie użytkowników od dłuższego czasu i mój wybór padł na nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 No maglev ładne oponki ale te felgi do nich nie pasóją :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi