Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujniki cisnienia opon TPMS

aza15
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Qashqai j12 z 2024r

Chciałbym kupić czujniki do felgi na zimę. W salonie podali mi nr czujnika 407706UA0 ale nigdzie nie ma takiego, są tylko z nr 407006UA0 .

Czy będą pasowały i czy trzeba je programować na dodatkowy zestaw kół 

Chciałbym mieć 2 zestawy kól na zimę i lato

27 minut temu, aza15 napisał:

Qashqai j12 z 2024r

Chciałbym kupić czujniki do felgi na zimę. W salonie podali mi nr czujnika 407706UA0 ale nigdzie nie ma takiego, są tylko z nr 407006UA0 .

Czy będą pasowały i czy trzeba je programować na dodatkowy zestaw kół 

Chciałbym mieć 2 zestawy kól na zimę i lato

Dodam że w salonie 1 czujnik 350 zl a na aukcjach 100 zl  też dedykowany Nissan ale inny nr 4070 a nie 4077

Jest kilka firm które produkują czujniki TPMS do Nissana ,podobno niektóre same sie programują po przejechaniu kilku kilometrow a niektóre nie.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jakiej firmy kupić? 

Osobiście polecam czujniki TPMS firmy Autel MX-sensor 433MHz Metal valve (screw-in) z metalowymi wentylami (na znanym portalu oponiarskim "opo...eo" można kupić po 129 zł za sztukę, Trzeba podać producenta pojazdu, gdyż muszą być wstępnie zaprogramowane. Auto po założeniu i resecie z konsoli przy kierownicy samo sczytuje TPMSy i jest ok.

autel-sesnsor.jpg

autel-f2.jpg

autel-f1.jpg

Mam zamontowane czujniki 407006UA0A na kołach zimowych, i jak montował mi na nowych felgach to mówił, że w samochodzie może być przypisany tylko jeden komplet czujników. Powiedział też jak będę zakładał letnie koła to będę musiał do niego przyjechać żeby te lenie koła zaprogramować - nie wiem czy jemu wierzyć, na wiosnę się dowiem jak sam przerzucę koła. Mówił mi że u niego można kupić czujniki Autela, które kopiują kody czujników oryginalnych i po zamontowaniu nie trzeba będzie programować co sezon.

Edytowane przez ww1981

12 minut temu, ww1981 napisał:

Mam zamontowane czujniki 407006UA0A na kołach zimowych, i jak montował mi na nowych felgach to mówił, że w samochodzie może być przypisany tylko jeden komplet czujników. Powiedział też jak będę zakładał letnie koła to będę musiał do niego przyjechać żeby te lenie koła zaprogramować. Mówił mi że u niego można kupić czujniki Autela, które kopiuje kody tych oryginalnych i po zamontowaniu ie trzeba będzie programować co sezon.

Bajki ten fachowiec opowiada. Wchodzisz w menu TPMS na postoju przy włączonym silniku i uruchamiasz kalibrację, potem jazda parę kilometrów po drodze i wskoczą czujniki jako aktywne. Robię to 3-ci rok i mieszam koła jak mi się podoba, 2 komplety i do tego zmieniam tył na przód itd itp. Z tego wniosek, że TPMSy muszę być zaprogramowane dla danego producenta (Nissan) i ilość kompletów nie ma znaczenia, wystarczy nowa kalibracja po założeniu.

Ok ,ale czy ma znaczenie jakie czujniki zamontować na drugi zestaw żeby same sie kalibrowaly?

Uni-Sensor 4.0 EVO  podobno najnowsze Uni-Sensor Duo starsze

Ale podobno mozna zrobic klon oryginalnych

Uni-Sensor 4.0 EVO

Ununii-Sensor 4.0 EVO

Dla tych, którzy niezależnie od posiadanego samochodu nie mają zaufania do oferty np "Ali..." którą podałem wcześniej, gdzie za ok. 95 zeta można kupić komplet (4 szt) wstępnie zaprogramowanych czujników TPMS, a którzy mają nadmiar kasy którą koniecznie muszą wydać płacąc ok. 130 zł/szt. polecam zapoznać się z ofertą Anwa-Tech

Natomiast TUTAJ full ofert czujników do naszych Nissanów 

Edytowane przez Bilunia

Dzięki za informację,w tym linku do ali.... wszystkie są dedykowan do qashqai J11(II) .Czy to ma znaczenie będzie ok do J12 (III).?

Jak wpisze czujniki do J12 to nie ma nic 

15 godzin temu, thekyle napisał:

Bajki ten fachowiec opowiada. Wchodzisz w menu TPMS na postoju przy włączonym silniku i uruchamiasz kalibrację, potem jazda parę kilometrów po drodze i wskoczą czujniki jako aktywne. Robię to 3-ci rok i mieszam koła jak mi się podoba, 2 komplety i do tego zmieniam tył na przód itd itp. Z tego wniosek, że TPMSy muszę być zaprogramowane dla danego producenta (Nissan) i ilość kompletów nie ma znaczenia, wystarczy nowa kalibracja po założeniu.

Ok,ale jeśli można wiedzieć jakie czujniki kupiłeś że tak dobrze działają. 

5 godzin temu, aza15 napisał:

Ok,ale jeśli można wiedzieć jakie czujniki kupiłeś że tak dobrze działają. 

Powyżej są fotki. Prościej się nie da.

W lecie kupiłem na tej aukcji oryginalne, teraz założyłem i po kilku kilometrach automatycznie zostały zaakceptowane przez system, co zresztą opisane jest w instrukcji. Niczego nie programowałem, tylko po zamontowaniu kół zimowych włączyłem kalibrację w ustawieniach...

https://allegro.pl/oferta/4x-czujniki-cisnienia-w-oponach-nissan-micra-k14-qashqai-j12-juke-f16-tpms-15849477593?reco_id=fdc7144d-9bab-11ef-ba6a-76ce103d1540&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

15 godzin temu, Sailor88 napisał:

W lecie kupiłem na tej aukcji oryginalne, teraz założyłem i po kilku kilometrach automatycznie zostały zaakceptowane przez system, co zresztą opisane jest w instrukcji. Niczego nie programowałem, tylko po zamontowaniu kół zimowych włączyłem kalibrację w ustawieniach...

No to na Alle... mają niezłą przebitkę w porównaniu z Tymi ofertami

3 godziny temu, Bilunia napisał:

No to na Alle... mają niezłą przebitkę w porównaniu z Tymi ofertami

To nie jest to samo!!! To chińskie podróbki!!! Tylko z wyglądu są takie same. Na oryginalnych są całkiem inne napisy, inna czcionka, inne dane i Made in France, a na tych z Alliexpress Made in China. Na Allegro sprzedają jedne i drugie, trzeba uważać...mając w ręku jedne i drugie, od razu widać różnice, ale na obrazku już nie bardzo.

Ja mam 2 zestawy kół 

Znajomy robi w serwisie opon (nie w nissanie)

Zamontował czujniki od nich (nie wiem jakie) urządzeniem, z czytal oryginalny czujnik i zapisał to do nowego czujnika (tak 4 razy oczywiście) 

Znam ich tam wszystkich osobiście wiec moge zapytać co to za urządzenie i jakie czujniki montowali, ale z tego co pamiętam to jest obojętnie jaki czujnik, jak tym urządzeniem zrobili jak by i tak klony oryginałów. 

Jednak i tak mówił że po każdej zmianie trzeba reset TPMS w menu zrobić 

Kupiłem takie jako OE na allegro po 75PLN/szt. do składanych kół zimowych. Kontrolka sama zgasła po chwili od uruchomienia silnika ale i tak zrobiłem reset. Ciśnienie początkowo było jak na starych kołach ale po jeździe jest już prawidłowe. Kolega przekładał opony i jako, że pewnie zamienili mu miejscami felgi z czujnikami to też miał przez chwilę czerwoną kontrolkę ale po chwili bez resetu wszystko samo się ustawiło. 

IMG_2671.jpg

Kupiłem chinskie  407006UA0 za 80 zł komplet na Ali .Załapały po kalibracji po kilkuset metrach . W poprzednim J11 miałem oryginały i tam dopiero  po kilku / kilkunastu  kilometrach wczytywały się( nie wiem od czego to zależy, raz szybciej raz wolniej ) .

Przy pierwszym montażu tych chińskich jak i oryginalnych  wulkanizator uruchamiał  je takim jakby skanerem podczas składania kompletu kół w gratisie.

W dniu 4.11.2024 o 21:00, thekyle napisał:

Ja mam drugi komplet kół kupiony w Nissanie. Po zmianie nie trzeba uruchamiać kalibracji. Po paru kilometrach jazdy czujniki się zaczytują do auta.