Greyper Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Witam. Chciałbym założyć ogrzewanie postojowe do x-traila t31 2.0 dci. Skłaniam się do założenia używki, żeby nie ładować się w wielkie koszta. Czy ktoś z kolegów ma z tym doświadczenie i mógłby się podzielić wszelkimi wskazówkami? Najważniejsze to, jaki model sprawdzi się najlepiej i sprawi, najmniejszy problem, przy montażu. Pozdrawiam Edytowane 12 godzin temu przez Greyper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabcio Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Co prawda mam T-30 w którym montowałem WEBASTO wodne. Wszelkie informacje dotyczące co i w jaki sposób są dostępne w necie. https://waxoyl42.com/wp-content/uploads/2024/02/1312754e_en_nissan_x-trail_2008_20_diz.pdf https://www.manualslib.com/manual/1065274/Webasto-Thermo-Top-E.html?page=9 Jeżeli ma się warunki i podstawową wiedzę o elektryce (czytanie schematów) można samemu podjąć się montażu. W moim przypadku z powodu braku warunków (warsztatu) zleciłem to firmie z Wrocławia. Komplet urządzeń kupiłem na portalu internetowym. Całość tania nie była ale warto było. Rano fajnie jest siąść do auta w którym po odpaleniu silnika od razu daje ciepłe powietrze i przede wszystkim silnik jest już rozgrzany i nie startuje jak stara koparka. Jedyny minus - wentylator nadmuchu powietrza niesamowicie zżera akumulator i można się zdziwić gdy ciepłego autka nie można uruchomić z powodu rozładowanego akumulatora. Ale są na to też sposoby które można w necie odnaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greyper Opublikowano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Właśnie nad tym rozładowywaniem akumulatora przez wentylator nadmuchu myślałem. Zwłaszcza, że do pracy mam 6 km przez miasto, więc dużo jeżdżę na krótkich odcinakch. Sabcio możesz przybliżyć, jakie na to sposoby miałeś na myśli? Edytowane 1 godzinę temu przez Greyper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greyper Opublikowano 52 minuty temu Autor Udostępnij Opublikowano 52 minuty temu Zastanawiam się jeszcze alternatywnie zamiast webasto, nad grzałką płynu chłodniczego. Chodzi o to, że silnik bardzo wolno nagrzewa się do temperatury optymalniej, przez co grzanie kabiny działa mało wydajnie. Gdy auto stoi, przy temperaturach ujemnych, przez 12 godzin pod pracą, przez 6 km wskazówka temperatury nie osiągnie 90 stopni. Sprawdza się takie rozwiązanie, czy pieniądze w błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi