dawzim Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Witam, po zimie mam niemiłosierny smród z klimatyzacji. Ktoś wie jak dostać się do parownika żeby tam środka napsikać? Klimatyzacja była odkarzana na przeglądzie miesiąc temu ale raczej to było odswierzenie kabiny a nie klimatyzacji. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego może filtr do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Nie to nie wina filtra jest czysty by wymieniony miesiac temu. Ten zapach ewidentnie jest z parownika. W drugim aucie też tak mam ale tam jest dostep do parownika więc wystarczy go zalac pianka odkarzajaca i spokój na cały rok. A tutaj nie wiem jak się tam dostać żeby nie zepsuć.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2 godziny temu, dawzim napisał: A tutaj nie wiem jak się tam dostać żeby nie zepsuć. Pod filtrem jest wentylator, niżej parownik. Kieruje rurkę preparatu do dołu kanału i aplikuje pianę (ok 1/3). Zamykam kanał i włączam klimę. Później powtórka jw. Robię tak od trzech lat i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Ok dzięki spróbuję Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego (edytowane) W dniu 25.02.2025 o 20:27, Andrew napisał: Pod filtrem jest wentylator, niżej parownik. Kieruje rurkę preparatu do dołu kanału i aplikuje pianę (ok 1/3). Zamykam kanał i włączam klimę. Później powtórka jw. Robię tak od trzech lat i jest git. Całą powierzchnię pod filtrem zajmuje wentylator (u mnie delikatnie wyje na biegu 1 i 2). Czy wpuszczasz piankę pomiędzy łopatki wentylatora, czy wkładasz rurkę jeszcze niżej, pomiędzy gęste łopatki? Edytowane 26 Lutego przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew Opublikowano 26 Lutego Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 43 minuty temu, aquariusmax napisał: Czy wpuszczasz piankę pomiędzy łopatki wentylatora, czy wkładasz rurkę jeszcze niżej, pomiędzy gęste łopatki? Piankę aplikuje pomiędzy łopatki (klima wyłączona). Pojemnik musi być ustawiony możliwie w pionie, więc głęboko rurka nie sięga. Na pewno nie dotyka pow. parownika. Gęste łopatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Wentylator w J12 wygląda w ten sposób i jest zamontowany właśnie w tej pozycji (poziomo). Gdzie znajduje się parownik? Wydaje mi się, że ciężko jest wstrzyknąć piankę pod sam wentylator lub na boki? Może łatwiej wyciągnąć cały wentylator? Edytowane 27 Lutego przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_1234 Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego W poprzednim samochodzie(Astra K) właśnie przed demontaż wentylatora dostawałem się do parownika. Tam dość prosto było odkręcić wentylator. Do tego miałem prostą kamerkę endoskopową sprzęzoną z telefonem i doczepioną do przewodu dezynfekującego i wiedziałem gdzie psikam. Po naniesieniu pianki zakładałem wentylator na chwilę i małe obroty by pianka weszła w żeberka parownika. Jeśli tutaj się da rady prosto odkręcić wentylator to próbowałbym tej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reebel Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Wrzucam mój post z grupy na FB. Cytat Śmierdząca klima? W marcu serwisowana i odgrzybiana w ASO. Tydzień temu zrobione mocne ozonowanie maszyna o mocy 15g ozonu/H i dalej smrodek. Postanowiłem wyczyścić parownik poprzez bezpośredni oprysk dedykowana chemią. Przydała się kamerka inspekcyjna i do niej zamocowany wężyk opryskujacy. Problem rozwiązany! Żeby dostać się do parownika konieczny był demontaż osłony pod schowkiem i odkręcenie wentylatora (3 śrubki). Nic skomplikowanego. Może komuś się przyda ten patent. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi