Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak sprawdzić poziom baterii w czujnikach kół TPMS?

malum
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Zakupiłem niedawno koła do Nissana Qashqai j11 z czujnikami TPMS. Zastanawiam się nad poziomem naładowania baterii w tych czujnikach.

Z tego czego się doczytałem i naoglądałem na różnych filmach w sieci to są do tego specjalne czytniki, które nie dość że potrafią odczytać poziom baterii to jeszcze potrafią zaprogramować same czujniki. Problemem jest jednak dość konkretna cena i fakt, że programują jedynie czujniki swojej produkcji, czyli zgodne z producentem programatora.

Wpadłem więc na pomysł poszukania odpowiedniego programu dla smartfona, który odczyta poziom baterii. Znalazłem kilka różnych na Bluetooth oraz na NFC, ale żaden z nich nie odczytał danych z czujników. No i mam problem, czy baterie są tak słabe, że czujniki nie działają, czujniki są uszkodzone, koła muszą być zamontowane na samochodzie i trochę pojeździć, żeby czujniki zaczęły wysyłać informacje, a może aplikacje nie działają?

Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii, a może polecicie jakąś aplikację, która na 100% działa i jest w stanie odczytać dane z czujnika?

Żeby czujniki zareagowały muszą być w ruchu,trzeba założyć koła i przejechać się kilka km.Co do kontroli baterii w spoczynku,to nie wiem czy Twoje działanie jest prawidłowe,nie spotkałem się z tym.Co do trwałości baterii,mam koła już 7 rok i działają bez zarzutu,myślę że troszkę za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz.

30 minut temu, JACKO29 napisał:

mam koła już 7 rok i działają bez zarzutu

Koła które zakupiłem pochodzą z samochodu z 2015 roku, a opony z 2021 roku. Koła mają już więc 10 lat, a opony zakładane były 4 lata temu, ale baterie pewnie pamiętają lata produkcji samochodu. Stan baterii chciałem sprawdzić z ciekawości, żeby na wiosnę założyć już w 100% sprawny zestaw. Zastanawiam się jeszcze nad rozpoznaniem tych kół przez samochód, czy obejdzie się bez ASO, czy jednak nie 😞

Powinny zaskoczyć,niekiedy trzeba zrobić wiele kilometrów by zaskoczyły.

Koła muszą być w ruchu - zapewne dla oszczędności baterii mają "włącznik", który zadziała gdy pojawi się siła odśrodkowa (to mój wymysł - nie mam pewności) - czyli koło musi się kręcić.

Czujników w qashqaiu nie trzeba programować, wczytywać do systemu itp. - bo jest to wg mnie lepiej rozwiązane niż w moim poprzednim samochodzie, tzn. odbiornik jest przy każdym kole, a nie jeden centralny (nie trzeba więc programować, pamiętać, które koło (najczęściej z jakim kolorem wentyla) gdzie jest itp.

Bateria.... wg mnie jest (w przenośni) wieczna... szkoda byłoby mi złotówki na jakieś urządzenie do czujników.

moj poprzedni T32 z 2015 nadal działają oryginaly